Sunday, August 29, 2010

Makan pedas untuk kurus?

Note: Ini adalah entry ulangan. Siapa dah pernah baca buat2 tak pernah baca je la ye.

While having dinner with my mum pada suatu ketika sebelum masuk hospital, tetiba macam mana tah terkeluar topic siapa nak kurus dan awet muda makan pedas2, sambil kami masa tu tengah makan nasi berlaukkan udang galah masak cili. Memula aku syak mama saje keluar kan topic tu bagi nak lakukan udang galah masak cilinya nya itu. Tapi kalau tak pasal topic tu pun memang kami anak beranak suka je udang galah, memang biasanya licin je.

So apa pendapat korang? Pernah dengar tak orang kata makan pedas (cili) boleh awet muda dan slim? Perasan tak people in Asia are usually slimmer than the Europeans or Americans? Biasanya dalam masakan orang Asia ni contains 3 main ingredients: bawang putih, cili dan halia All these ingredients have a lot of anti oxidants and other nutrients that are good for our health.

Oleh kerana ada bahan anti oxidants, so tayah la makan Brand's Innershine Prune Essence kan kan? Sama je fungsinya. When u have good digestive system, your skin will be good as well. Kesimpulannya nak cantik makan lah makanan pedas! Lepas ni jurumekap akan berkata pada kamu semua " Awak tak perlukan saya, kulit awak sudah cantik!"


Sah. Tak paham la tu? Tak tengok tv ke apa korang ni?

Based on my observation dan experience, bab awet muda tu saya agak setuju tapi bab kurus tu maybe it do apply to certain people including me. Bukan nak cakap besar, saya seumur hidup tak pernah diet, I'm quite a good eater and kadangkala makan dalam quantity sikit tapi sangat kerap. Harap2 selepas usia mencecah 30 nanti I maintain slim (slim sangat ke skrg? tipu je) and tahap metabolisme saya masih lagi tinggi seperti sekarang.

Bab2 awet muda, kami anak beranak memang nampak muda dari umur sebenar, takde la nampak muda 10-20 tahun kan. Cukup la tu muda 4-5 tahun. Tua tetap tua asal jangan orang kata nampak tua dari usia sebenar sudah. Again, thanks to the spicy food, kalau itulah penyebabnya :D

I was raised by eating spicy food, but I don't eat chilli directly eg gigit cili padi as ulam (fuh terror siapa amalkan ni?), I like sambal tumis and makanan pedas2 tapi jgn pedas sangat. Lagipun it won't be good if we take too much of chili.

Tapi kadang2 I suka gak makan chili yang lagi satu ni. Awas, chili yang satu ni tak dijamin boleh menguruskan badan. Menambahkan berat badan boleh la!

Amalkanlah hidup sihat. Sekian pesanan khidmat masyarakat.

17 comments:

SyidaGorjes said...

im not sure abt statement sape mkn byk cili dia kurus tu, sbb i tak bape sgt mkn pedas,tapi i put more herbs dlm masakan.errr...not me, but my mom.and my family still kurus.
part chili yg lagi satu tu i dah tak pegi bulan puasa ni.

p/s:i still tak dpt cri kasut raya lagi....nangis.

mJ said...

saya juga jenis yg suka makan pedas2...tak pedas tak kick n tak blh nk makan! tp emmmm...cam tak juga nk brp nk awet...huhu

zarin said...

salam dear!
OOO ye ke? yang i tau kalau makan pedas sangat nanti i asyik keluar masuk bilik kecik tu je..tapi pedas la sedap kan!
and i love the other chilis toooo :D

IxoR@ said...

statement baru tahu nih....

ohh really ?

:)

maya amir said...

saya hantu pedas..kalau tadek, rase x lengkap makanan itteww:) hehe

Lady of Leisure said...

i ni kuat makan pedas masalahnya i rasa i cam debab je ekeke.. ke yg i makan tu belum cukup pedas hihi

maCy said...

nak gemuK!
:(

liza said...

daku kuat makan pedas tapi tak kurus pun.. tp bab awet muda memang diakui.. hehehe..

::ienafazlyna:: said...

mak ai kate mkn pedas2 kalo nak cepat tinggi..ahahhah...tp dulu ai tak suka mkn pedas, sebab tu kot pendek..kekekkeke

ieda said...

hahahha good info ..

b'way kalau nak diet utk kelihatan cantik tuu sebab kedua .. pertama kalau diet sure utk sihat dan x sakit2 .. sementalah skrg nie banyak penyakit berpunca dari pemakanan kita .. x salah kalau buat pemilihan yg tepat dlm pemakanan sefamily ..

pada akak janji sihat tuu yg paling penting .. kalau gemuk sakit sana , sakit sini x guna jugak kan .. sbb akak pernah laluinya .. dan base pada org jugak .. kalau body dan nafsu jenis leh maintain u are lucky . but sebaliknya tuu yg susah :))

POSH76 said...

terlebih makan cili pun tak bagus...takde logikla kat situ ikut metabolisme masing2...tapi setuju kalau digestion bagus mmg akan terserlah pada kulit kita insyallah hehe

Mama Hanim said...

info yg bagus nih..hehe..

i pn suka pedas, tp lg suka manis, kelate mari katakan..kui3..

shiyda said...

shiyda ske mkn pedas , bslera kalau mkn . n rase2nya skang da awet muda kot . hoho =p

mahira oya said...

rase da makan pedas..badan maintain gitu x turun..haha..

Cery said...

kecantikan lahir dari kesihatan dalaman dan penjagaan dalaman luaran..salam kenal..moe info kesihatan kecatikan pgnncy bfeed..di blog sy

qellissa said...

whatever pon i heart Chilli's restaurant..=) babe..kindly bg alamat u..lately i sakit ler..ntah mana2 i ltk alamat u tu babe..bg kat email i jer ye..sorry ler lambat bg barang tu..huhuhu..*sedih*

farahfatihah said...

i love cili huhuhu tp xkurus pun!! gastrik ada lah!! huhu