Wednesday, August 11, 2010

Baik buruk government hospital

Terlebih dahulu saya merakamkan ucapan terima kasih pada yang sudi menjawab soalan2 entry terdahulu. Menjawab kuiz entry tersebut, no one aswers them correctly *senyum*senyum* (wah motip senyum, selamat aku hehehe). Sipi2 jawapan tu ada la tapi kurang tepat. Cuba lagi ye di lain tahun.

Yang jawab kembar tu, amboiii. How I wish, tapi duk carry 1 pun dah stranded di hospital hehe. Yang jawab 36 weeks tu, wah wah wah. Belum lagi ye. Lambat lagi nak bersalin ni. So apa jawapannya? Biarlah rahsia.


Well, ini la pemandanganku setiap hari di wad. Obviously this hospital is in a convenient location with fantastic views of the famous Petronas twin Towers and KL Tower. Hospital korang ada ke view cantik begini?

Mati la puji hospital ni kan. Thats one of positive things, I think.

Dan saya nak memperbetulkan perspektif masyarakat on govt hospitals. Memang ramai takut bersalin di hospital kerajaan but sometimes we have no choice. Kemudahan di hospital kerajaan adalah sangat canggih dan lengkap. Kalau tak kenapa orang2 sakit kronik di private hospital semua ditolak ke govt hospital, HKL khususnya. Ye, cost adalah antara faktor lain. Kes2 macam saya ni contohnya, I have no choice but to choose govt hospital. Why?

  1. I need to be admitted from 7 months pregnant onwards. Perlu dimonitor. Cost beb.
  2. IF terbersalin awal, baby born premature so ventilator is needed. Cost juga tu.

Lain la kalau ada orang nak sponsor aku duk kat Prince Court selama 3 bulan hehehek. Betul orang kata, duit boleh dicari. Tapi untuk future baby ni, banyak lagi nak pakai duit ni. Baik simpan untuk baby. Duk hospital glamer2 pun yang sedapnya mummy baby. Baby bersalin mana pun sama, ye tak? (ayat penyedap hati)


Lonely

Downside government hospital ni ada la jugak sikit. Your hubbby can't be with u in the labour room/ operation theater. Tu satu, aku ni yang dah 30 hari kat wad ni hari2 tidor sorang. Kalau rasa sedih, sakit, tanggung ler sorang2. Ye boleh la calling2 tapi mana nak sama kan?

Husband boleh datang time melawat je. Bayangkan bersahur, berbuka puasa pun sorang2. Sedangkan orang lain bergembira bersama keluarga. Sedih beb tanpa family tapi demi baby, I'm willing to do anything.

Doctors in government hospital - not all

I'm actually quite pissed off with the management here. Begini, I had bleeding since yesterday and doctors hanya buat relax sahaja and told my bleeding and minor contraction is still ok. I think they should understand my situation. Tau lah maybe case macam aku ni dah berlambak the came across di sini. But please don't expect semua patient faham. Every patient have different background and history. Of course I'm extra concerned since I had bad experience before.


I'm expecting them to scan me at least! Dah 3 minggu tak di scan I just want to know my baby weight and progress! And uri dah kat mana sekarang? It seems that mende2 ni macam tak penting je untuk dorang?

Demi memujuk hati ini, I just look at it this way, they have alot of patients everyday, alot of the patients, so the doctors are kinda overworked. In addition to that, thy are earning 2-4 digits short of a private hospital doctor's.

Remember, they're doing their job for alot less than they could be doing it for, the long time doctors could go start their own little clinic and earn a 7 digit yearly income working 9-5. Kalau semua doctor cabut gi private, siapa nak berkhimat untuk kerajaan? They're doing us a favour working in a gorvenment hospital.

Positive positive. Sabar je la sementara nak bersalin ni.

8 comments:

Nilzaf Melati said...

my first time visit ur blog =)
lama jugak u kena duk hospitalkan... take care, tengok pic kat bawah tu banyak jugak ubat kena makan... alrite, take care yea... Selamat menyambut Ramadhan...

HaNa NyoTa uHArA said...

ko saba ek edya.. yang pentingbaby and maknye selamat... semugeee berjaya kali ni!!1

Diyana Zulkifli said...

huhu..sabar byk2 ye awak.saya phm prasaan awk.saya pun dua kali branak operate kat hosp alor star. 3 hari dok wad,terketar2 bangun sendirik pegi toilet.langsung saya tak penah minta tolong nurse sbb mak saya nasihat jgn menyusah nurse and doktor.dieorg keje byk,kata mak.tapi kan..dah bila saya macam tu, ramai la plak doktor n nurse yg prihatin.katil saya plg byk nurse dtg tny mcm2.dieorg heran,saya langusng tak mintak tolong.pokoknya,kena kuat semangat la kan.:)

saya doakan semoga awak dan baby dalam keadaan yg baik.dan semoga semuanya berjalan lancar.amin.

selamat berpuasa.:)

rATu kEBaYA said...

sabar adia.. dugaan semasa membawa kandungan begitu mencabar.. semoga masa nak bersalin nanti dipermudahkan.. amin..

~ana~ said...

betul adia..bersalin kat mn2 sama je..janji mak dgn anak selamat..

eh..u kat hkl kan...ooo..blkg ofis i ni je la...bak no bilik, nnti waktu lunch bleh g melawat...:)

apa2pun sabar je la menempuh semua ni..ada hkmah di sebalik semua ni kan...

~ana~ said...
This comment has been removed by a blog administrator.
SyidaGorjes said...

is that your real blood?u bole siap amik gamba?kalau i mesti dah fengsan kot.
i pun bersalin kat sepital gomen. satu hari kena charge RM44 je.murah dan best.makan sume cukup.i je yg takut nak makan.
for me, bersalin memang sakit, either u kat gomen or private.
u can do it!u have to do it!walaupun u akan sorang kat labor room.Allah akan temankan u....

mJ said...

kawan2 saya ramai yg bersalin di hospital gomen, smua kata ok! well...it depends juga on the budget kan, mana2 hospital pun sama yg beza cuma service saja...bayar mahal haruslah service baikkkk punyer...if tak byr or byr sket haruslah kureng jg service nyer ... yg penting semua lancar dan selamat, amin :D