Friday, August 20, 2010

Tiada kesedaran sivik

Baru kusedar template baru ni buruk. Dah la tu, menghilangkan komen aku pulak tu. Kang tukar template lain ada yg dengan etry2 sekali lesap! Amarah sungguh la. Takpe nak cerita pasal topik lain.

I must say Malaysians are not very good in queueing. Wah statement. I'm American, sebab tu berani buat statement ni. Hahahaha. *sepak diri sendri*

I used to cut queue at dewan makan during my school days, especially chicken day. Budak2 asrama, korang tau lakan chicken day tu begitu bermakna. Kena beratur awal, last2 kalu, dapat la tulang. Tapi tu zaman muda remaje. Biasa la nak tunjuk power kat junior kan?

When I was in college, people have stolen taxis from me as I was right at the door, memang aku maki dan2 tu gak la (tapi dalam hati je).

Malaysians ni kan, sebenarnya are extremely friendly and welcoming in most situations. But I notice we lose all politeness when driving a car. Why ehh? This one did happen to me, always. Bukan aku yang buat tau, aku mangsa keadaan gitu.

A Myvi was trying to cut queue, in front of me, at the Western Digital traffic light junction. Hello, lampu baru merah. Ko tak fikir ke kereta belakang ko?

QUEUE UP!!!

Card behind the Myvi keep honking sebab dorang nak u-turn. Very sellfish la the Myvi driver. And kiasu. Tak amik subjek pendidikan moral ke dulu?


I was so pissed by those people, who don't know how to queue up. Rasa nak tunjuk jari tengah je. Acah je. Aku tak sebrutal tu. Bulan pose ni beb. If he is someone I know, boleh je aku kasi kursus free to teach her on how to be a driver.

Aku ujian bertulis memandu dulu dapat 100%. Ujian memandu on-the-road je aku amik 2 kali. Tester JPJ aku garang beb.Motif selitkan kisah diri sendri?

So I just simply scold them ALOUD in my car when I did that, I felt much better :) Tapi aku bagi gak la dia jalan demi menjaga keharmonian sejagat. Kalau tak mengamuk lagi kete belakang dia.

notakaki: peristiwa ini adalah sebelum menetap di hospital, ofkos.

22 comments:

rATu kEBaYA said...

selalu jugak kene mcm ni adia..

n selalu jugak buat mcm ni.. hehehe..

jgn mare-mare ye..

HaNa NyoTa uHArA said...

takde kesedaran sivik..huh!

Kniedaz said...

nasib baik ada nota kecik tu..terkejut gak tetiba ble kua hospital drive keta..hehe..take care Adia

kak ina mail said...

Biasalah tu semua nak cepat, malaysia memang cam tu.bila kita tanya kenapa nak cepat?saja je.ingat nak cepat ada kematian keluarga.sivik tak de.

qellissa said...

i pun selalu lalu kat situ and mmg selalu sgt jumpa driver2 yg mcm tu they dun even bother to queue. mcm depa sorang je yg nak cepat..i mmg hangin satu badan klu berdepan situasi mcm tu. i ni jenis brutal if ada yg buat pasal dgn i ..mmg i kejar keta tu juz to show my middle finger...ahakkksss..well itu kisah masa i muda remaja now da dewasa sikit i tend to be more patient..hihihi( ape kes citer kisah i plak..hahaha)

Queen said...

kalau aku aku tak bagi..tapi kadang bagi jugak..malas nak gado...

tapi tgkla..kadang tu dia tersalah..ke..ape ke kan..pikir positip jela...hahaha

AISHA SAAD said...

ayam???
hahaha, igt jugak zaman tuhh!
tp masa aku form 5, boleh pulakk subjek last is history which the teacher selalu sebabkan aku kn tulang jekk!
senior makan tulang mmg chilaka! hoh.

SyidaGorjes said...

i takkan bg dia masuk depan i.i will drive rapat giler dgn kete dpn tu so dat dia tak dapat masuk.biarkan dia menggelabah kene hon dgn org belakang.padan muka dia la.tak reti nak sabar.org lain pun bayar road tax okaaaay.i learned fm my hubby drive rapat2 dgn kete depan,but not berniat utk mencucuk.tidak sama sekali yeaaaa...

farahfatihah said...

drive kat kl ni mmg mencabar hati dan skill huhuhu selalu je menyumpah org yg xreti bawak keta xpun yg xda sivik mcm tu!! perghh byk dosa kering dah!

~ana~ said...

i kdg2 kena gak gini......
n kadang2 husband pun buat gini..i mmg x berani la..kalau berani tu dtg i buat la...:)

Mama Hanim said...

biasa gak jmp jenis cmtu.. kesian kan, dorg x paham kot masa class moral dlu..huhu..

IxoR@ said...

menteliti susah nak ubah....

:)

Lady of Leisure said...

tak tahan tul ayar keharmonian sejagat tu hehe.. comel la u ni..
:D

rynas said...

selalu kena..selalunya bg peluang jer kat mana2 keta yg nak masuk ..nak cepat sangatkan bior jerlah tak ke mana pun. Tapi kalau sampai nak cium bontot keta i..itu akak marah beb..hehhehe

Sue said...

sabar ye.. :)

NUNU EERA said...

npe sis xtolg tmah hon lgi kt myvi 2.. klu i mmg da dpt free of charge da..

ieda said...

selalu sgt jadi mcm nieh .. aper nak buat kita jerlah yg sabar dikk ...

maCy said...

langgar je.. hee

Shiela Latif said...

memang berangain babe kalau kena macam nieh...benci2...i yang duk s ebelah pon leh rasa nak turun keta n lem**** jer driver yang takder sivik cenggitu...

tapi kena gak lah kita bersabar...huhu

Nur Hawa Mohd Zin said...

templete ni ok..cume kalu nak menarik tukar font dan warna pada tajok header...dan main2 kan dengan warna...heheh...nice n3 kat sini..

ERMAYUM said...

da sihat dear da drive ni :) kadang2 they all tersilap jalan so tetiba nak masuk line kita :) sabar ja la- i tak marah kalu dia move along tak mengangu (sebab ada gak buat heheh) tapi kalu dia terstuck cam tu and belakang org pun honk memang anginla kalu i kat belakang :)

Azmiezas said...

akak pantang kalau kita bawak elok2 tak ada masalah tetiba kena hon sebab lampu baru jer bertukar merah..apa dia nak suruh kita jalan ka?>.hangin akak kalau mcm tu..

tapi bulan2 pose ni kena sabar ye Dear..

psst:..masih kat spital lagi ke??>.