Thursday, December 31, 2009

Subak

Abah's dinner treat at Subak @ Penchala. For detailed information, refer to Subak's website and for detailed review, you may refer here (credit to blog owner). Wah senang kerja aku takyah review.

A balinese concept, cozy, romantic, elegant place to be at. Sesuai sangat celebrate annivesary, birthday or mothers/fathers day kat sini. Korang nak dating2 dan bercandlelight dinner datang la sini. Very the sesuaiii.

Puji puji gak.

I'm quite disappointed with the quality of my food and drink. Had Aglio Olio that is not up to my liking and Rasberry Mango Soda that taste like ubat batuk. Serious macam ubat. Aku dah la tak suka makan ubat. Btw mama's tomyam soup sedap and Abg Edi's nasi goreng pun not bad.

I was busy eating and complaining (dalam hati je la) that I forgot to take the food photo heheh.


Oh satu nasihat, wear flats or good shoes to climb up to the restaurant and jalan2 atas tu, kaki maybe tersangkut. Pergi and you'll know what I mean :)

nota kaki : my hubby takde di bumi mesia. too bad takleh join :P

Wednesday, December 30, 2009

Birthday oh birthday

Today is my father's birthday. Happy birthday daddy, eh abah. Kecik2 selalu berangan nak panggil dia daddy instead of abah. Konon2 hip la skit hehe. Penah tanya abah, kenapa tak panggil daddy, korang agak2 je la jawapan dia ek hehe.

Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki serta sentiasa dirahmatiNya. You're not 59, you're 30 with 29 years experience :)

Monday kan pergi Subang Parade tu beli hadiah dia senyap2. Takleh beli mahal2 sangat coz there’s a problem I runs out of money, bulan ni banyak nak pakai duit woo hehe. Takpe nanti I kutip duit dari abang2 ye untuk share hadiah tu hehe.

Bought nokia leather case and portable speaker for his new E72. Speaker tu boleh la dia dengar kuat2 sebab sekarang ni abah tengah taksub dgn new handphone dia and rajin dengar lagu guna earphone. Glad that abah likes it.

My very first attempt in baking cupcakes AND cake decorating. *clap*clap*clap*. Made these vanilla cupcakes with and buttercream icing. Memang buruk rupanya heheh, ok la kann untuk seorang yang kerastangan macam saya + plus 1st timer + nervous (motif?) = can do la :)

The taste, ada skit manis la tapi hey, cupcakes yang kat wondermilk or cupcakes @ pavillion pun maniss kan? Takpe la, next time saya kurangkan gula ye. Excited sangat tu yg termanis tu. Orang yang manis ni mmg suka menda manis hehehehehe :P

Oh happy birthday to my 2nd SIL too. Umur biarlah rahsia katanya hehe. Semoga murah rezeki jua dan panjang umur :) She shares the same birthday with my daddy, patut la taste makanan sama heheheh. Sorry ye nama takde atas cupcake, I termakan.

Gift for my dad, SIL (red) and AR (yellow). Kaleela dah bukak present dia. Motip budak2 kecik ni pun dapat hadiah?

Although it is a tiresome day yesterday at least puas hati. And I loved to see that the peoples that I love are happy :)

Tuesday, December 29, 2009

Jalan2 cari pasal

Monday is our fully outing day. Dapur mmg tak berasap la hari tu. Since I was raised in a household where mom will cook for us eventhough ada maid, so she cooked for our family almost everyday. Growing up I watched my mother cook almost everyday, mesti la kesian kan, 1-2 kali sminggu harus lah rest skit. Lagipun kitorang mmg jenis happy go lucky, suka jalan2 cari makan.

Eh apa aku melalut cerita sejarah "kenapa saya suka makan luar?" ni. Straight to the point.

So on Monday kami 4 beranak yang terdiri dari pesara (mama & abah), student (my sis) dan si jobless ini memulakan misi jalan2 cari pasal di Subang Parade. Lunch adalah di Yanti's Sate (I lupa nama baru dia). Sedap ok sate dia, terbaikkk. Di saat2 aku rajin blogging ni bleh plak lupa snap pic. Rugi2.

So sila bayangkan je la kami 4 beranak makan di sana hehehe. I had nasi campur + sate 7 cucuk. Kenyang gila.

Lepas tu mama nak shopping baju plus beli present for SIL no. 2 yang birthdaynya sama hari dengan my dad abah. Di ground floor tu ada 1st booth/ gerai yang jual baju ala2 Sommerset Bay tauu. Not bad la baju2 dia.

*note : I bought abah's present here too heheh (that entry will be next, stay tuneee)

What a mouthwatering pic (below) hehe, or langsung tidak? My sis in front of the booth/gerai jual baju yang mama sedang shopping – while holding her sundae.

Comot la budak ini. *larikkkkkkk*. Oh belakang tu adalah our beloved abah, makan sundae gak hehe tapi tak comot la.

Lepas tu (berapa banyak lepas tu daaa) my dad n mum nak beli present untuk cucunya. Mak punya birthday, anak pun dapat present ke? (sambil berdoa cepatlah aku dapat anak). Abah siap nak wrap2 walaupun bukan birthday. Christmas gift kahh? Over taww. Siapa lagi over? Org yg bergambar di depan org tgh wrap ke ke org yang nak wrap hadiah untuk cucu2 nya hehe?

Sekian mekasih.

Monday, December 28, 2009

The Last Weekend Year 2009

Di penghujung2 tahun ni, saya mengambil kesempatan nak update la blog ni la kan. Tahun depan entah sempat entah tak.

Went to OU for lunch and window shopping. Mum and dad had kenduri(s) at PJ, Putrajaya and Seremban. Cayalah. I salute them for the ability to make an effort and attend all the 4 kenduri dalam 1 hari.

Aku ni ada satu kenduri dalam 1 hari pun kadang2 ngelat tak pergi. Syyyyyh. (kadang2 je taww bukan selalu)

Memandangkan hari ni tekak omputih hari ni, nasi2 awal2 kami dah reject (padahal pagi tadi baru bekfes nasi lemak). So we chose to dine at Ittaliannies. Hangin gak la dia suh kitorang duduk depan pintu. Apesallllll? Orang lain duk kat dalam2, tepi2 tingkap.

I have no idea kenapa mataku akan jadi sepet bila kena flash? Ke mmg sepet mata aku hehe? Over taww dalam restaurant nak flash2 bagai, cam retis hehe.

I had Penne Bolognese as the main course and appetizernya adalah Minestrone Soup. For this 2, the price is RM27. Ok la kot pricenya tapi yang tak ok nya sebab portionnya banyak and seperti biasa aku tak habis makan hehe. The taste, ok2 je kot, I prefer pasta kat KLCC, ala kat foodcourt tu. Tekak melayu kan, mesti nak yang malaysianize skit.

She ordered the same thing, appetizer je lain. Kalau sama gak, mau aku siku je budak ni hehe.

Kemudian adalah aktiviti bebas, adik aku pergi MPH (bookworm bookworm) and aku pegi membeli dan belahhh. Sempat round di wing baru sahaja selama 2 jam. Semua kedai masuk tapi tiada yang berkenan di hati. Why oh why??

Slalu tengok org snap sendri pic gini kan dalam fitting room maka saya pun tak ketinggalan heheheh. Motip cover perut selepas mentekedarah di Italianies??? (SHADAP U!)

I guess that my shopping appetite has decrease and I don't like to shop in physical store kecuali gi Tesco, Giant etc tu haruslah physical kan. Before this I actually like to windowshopping but now I only to buy what I want. Gila la am I getting older???

Tapi tipu la kan tak beli langsung apa2. Managed to buy 2 tshirts. Jadi la dari takde.

Ok la that's all. Kepenatan ni. Tataaaaaa.

Sunday, December 27, 2009

To Pasar TTDI with mama

Aktiviti weekend di penghujung tahun 2009; pagi: ikut mama ke pasar.

Selalunya kala di pasar tani or pasar malam area our house, along the way we met several neighbour or rakan2 masjid mama who will tegur "anak bongsu ye ni? bila lagi nak kenduri?" referring to me la tu. Bangga I sekejap, awet muda la katakan hahaha. Mama and the neighbour will exchanged some updates and proceeded to walk around and begitulah biasanya.

Tapi kat pasar TTDI ni jarang la jumpa jiran tetangga or etc. Pasar sini bersih skit, leh siap baca paper kat kerusi yang disediakan sementara tunggu org rumah/ ibu2 shopping barang2 basah dan kering. Also, we will pass few stalls selling baju2/kasut/accessories, books, plants ans garden product which is located at ground floor.

Mama plak suka pergi 1st floor, ada tempat alter telekung dia and alter baju. Kuih kat salah satu stall tu pun sedap. My little cake shop nama kedai tu. Pendek kata convinient la pasar TTDI ni.

Barang2 hasil shoppingan. Setengah dah masuk dalam kete. Nasib baik adik ikut, dia kan kuat heheh. Saya hanya bagi arahan suh letak barang dalam kete je sambil cepat2 book nak amik barang yang ringan hahahah.

Mama, I certainly don't mind following you to market. Tapi dengan syarat pasar TTDI je la. Pasar tani, chowkit atau seangkatannya saya tamau ye. Very hot la.

*Dush*Dush* (bunyi sepakan terajang in case you r wondering heheh)

Sementara menunggu, oh budak sebelah ni umur 12 tahun and lengan dia sama besar ngan lengan saya. Apakahhh?

When I grow old, hope my children will still go to market with me :) It sort of reminds me of days when I'm a young and innocent kid and adorable kid (saje tambah) when I would follow mommy to the market in the morning, sampai lah dah kawin ni. Lepas ni I pass baton kat anak la suh ikut tok mama dia :)

Wednesday, December 23, 2009

I'm back.. from outer space

Rindu I ke? Nanti kita update ok.

Wednesday, November 4, 2009

Favourite brand anda

Ada tak agen jual Echanteur produk sini? Susah benar aku nak jumpa body wash and shampoo dia kat kedai2 berdekatan. Puas la semalam gi ronda giant kecik, giant hyper, guardian and vitacare termasuk la kedai india, tak ada. Yilek poci. You see, my grandmother is a loyal Echanteur product customer for over 30 years. Tak penah tgk dia pakai brand lain pun kecuali bedak siam time dia kat kampung. Kat KL nak pakai Echanteur la pulak. Siapa la ajar ni. Since nenek aku pakai Echanteur, aku pakai la bedak M&S (dulu aku guna bedak Yardley very the makcik2 bau nya tapi I likeee). Gua pun tanak kalah gak beb. Manaleh nenek lagi hip dari cucu kan. Takpe la persaingan sihat kan. Ehhh.

Nenek aku ni jenis taknak try mende2 baru or seakan2 sama ke. Toksah la promote camne pun, tak jalan ok.
By hook or by crook, dia tetap nak Echanteur dia. Tapi since takde gak brand kegemaran dia, tadi aku beli gak Sunsilk kat dia sambil racun2 kata rambut model iklan bertudung kat tv tu cantik bila kai Sunsilk sambil buat muka kesian suruh dia pakai gak shampoo tu kalau tak aku merajuk. Dan2 dia agree. Hah selamat! Settle satu masalah negara aku.

Tu citer nenek, ni citer ayah plak. My dad adoresss bedak Cuticura the one with
orange and white bottles. Siapa cari sendri. Malas aku nak google tepek pic. Rasanya sejak dia muda dia pakai bedak ni. Beli berbotol buat simpanan. Kecik2 dulu kami adik badik selalu tuang bedak ni atas lantai pastu buat slide. Tak pun capuk2 kat muka buat muka hantu. Kira terror abis la. I'm not sure is he still uses Cuticura powder sebab lama dah tak nampak. Rasanya dia pakai M&S gak sekarang. Upgrade skit la.

Aku plak, takde la semangat brand loyalty2 ni. Agak2 boring or ada orang promote brand lain I beli je hehe. Buat masa skrg;

  • Skincare still maintain pakai Marykay tapi dah bosan aku rasa cam nak pakai produk korea je (skrg still campur2 pakai produk Glyco, Bodyshop). Oh dempo snow pun ada ;)

  • Shampoo & Body Wash; bertukar2. Sekarang pakai shampoo Lakme (SA kat Shins promote aku rimas sangat aku amik je la tapi sesuai sgt dgn my hair), body wash M&S and New & Trendy. Pakai ikut mood.

  • Makeup; campur2, makeup2 i biasanya tahan lama tapi hubby rajin hadiahkan. Hadiah makeup rugi la bang, baik hadiahkan handbag heheh. Brand2 termasuklah 'MAC', 'Benefit' yg tak berfaedah untuk aku, 'Etude', Silky Girl, Body Shop, maybelline, elianto. Campur2. Tengok mana berkenan.
  • Baju; for the time being gila shopping di CatWhiskers. Lawa2 la baju dia menepati citarasa aku.

Tu je la. Alang2 aku update baik in detail kan? So let's share your favourite brand. Tata titi tutu.

Thursday, October 15, 2009

Ketam masak pedas

Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update. Malas update.

Oh I teringin makan ketam masak pedas ni seperti yang di makan di Labuan. Terbaikkk.

Kira update la ni kan? Adios amigos.

Sunday, October 4, 2009

Tamparuli

Alamak I lupa nak update. Hehehe. Sure korang ternanti2 kan. Wah ternanti la sangat.

Hari ni berjalan ke Taman Kinabalu, Kundasang & Ranau. On our way there, we stopped at Tamparuli, a small town of Tuaran for us to bergambar di Jambatan. Jambatan Tamparuli ni I ingat sebab Marsha (AF) suka nyanyi lagu dia kan. Tamparuli takde mende pun, the only attraction is the hanging bridge la kan.

Antara pic yang dapat di paste sepanjang trip ini. Sorry ye takleh paste banyak2. Adalah dicadangkan untuk view pic Jambatan di sini (credit to tuan punya blog). Ok la Jambatan ni.

Till then, babai :)

Thursday, October 1, 2009

Off to Kota Kinabalu

I'm off for a long weekend to Labuan & KK where I'll stuff myself with few activities such as short trip to Brunei and few other places (wah macam banyak je masa), and of course... EAT EAT EAT. Eh apa best makan eh kat KK?

My flight delayed for 1 hour. Cheh. Pic sebagai bahan bukti hehe.

I'll be updating the blog here and there over the weekend, so stay tuned for dispatches from me. Hehe kali ni serious ok I'll update whenever I want, eh, whenever I'm free. And please do share your favorite Labuan or KK hotspots with me! Toce :)

Tuesday, September 29, 2009

Raya 2009

Assalamuaikum :)

How was your Raya? Semoga semuanya baik hendaknya. Travel safe ok, takut bila tengok Ops Sikap tahun ni, kes kematian dan kemalangan meningkat kan? More deaths from road accidents were recorded, bringing the death toll to 261 since Ops Sikap XX started 2 weeks ago. Kot la ada orang cuti panjang dan belum pulang ke ibu kota, utamakan keselamatan ok. Takut betul.

Pic credit to TheStar

Wah tetiba terasa nak bagi nasihat dan beri informasi. Baru la blog ni ala2 ilmiah gitu. Bukan apa u all, ni semua lepas tgh Buletin Utama la. Geleng kepala kami laki bini tengok kadar kemalangan. Asal raya je mesti byk kes kemalangan ni. Asal kemalangan je nak raya. Eh?

Back to raya topik raya.

As usual Raya has been normal for me, except for the food! Semua rumah yang kami kunjungi menyediakan juadah yang lazat2 belaka menyebabkan I terpaksa tarik nafas semasa bergambar. Hahahah.

Berikut adalah itinery tahun ni.

19.09.09 : Bertolak ke KB jam 11.00am. Reached KB 8.30pm.

20.09.09 & 21.09.09 : Beraya di KB

22.09.09 : Bertolak ke Alor Setar ikut jalan Machang-Jeli-Grik-Baling-Sg Petani-Alor Setar. Jalan adalah jam, kat Jeli Tok Pa buat open house. Kat Machang ada eksiden. Siap nak gaduh2 tu tarik2 kolar bagai. Kat Grik jalan dah clear. Sampai AS jam 6 ptg

23.09.09 : Raya2 rumah sedara mara and bertolak ke Bukit Merah. Overnite di Bukut Merah Laketown Resort. Terus hi-tea dan ber lake cruise.

24.09.09 : Bersuka ria di Bukit Merah (suka ke??) dan bertolak ke Ipoh. Beraya di rumah sedara di Chemor. Berpeleseran dan makan nasi kandar M.Salim and popia SS Ali di ipoh. Bermalam di Seri M'sia.

25.09.09 : Bertolak ke KL kul 10. Jalan tak jam u all. Best tul.

So amacam? Menarik tak? Penat tapi seronok sebab akhirnya dapat tahun ni kami sekeluarga balik ke Alor Setar. Wooo hoooo. Btw bersama2 ini disertakan pic untuk tatapan anak cucu. Oh takleh la letak pic banyak2. Simpan dalam album je la.

Raya di KB

Raya di Alor Setar

Maka dengan ini saya, Kate Moss (suka hati I la nak letak nama apa) will treasure whatever I could here dah gembira di hari raya.

Sekian :)

Saturday, September 19, 2009

Menjelang raya

Nak update secara random. I am not sure anyone will be reading this di saat2 sibuk buat persiapan ni, but I'm gonna be writting. So here goes:
  • Lepas ni kul 10 dah nak bertolak pulang ke kampung halaman :)
  • Raya dimana ye? Secara default setting nya 1st dan 2nd day beraya harus di kampung belah hubby :)
  • Kemudian tu pandai2 la.
Ni tak termasuk baju2 yang bergantungan dikereta ok. Macam nak bukak butik dah aku tengok.
  • Tahun ini raya akan ke kampung mama! di Alor Setar. Yihaaaa. Walaupun raya ke-3 baru bertolak, better than tak balik langsung kan?
  • Oh semua dah mood raya ye? Ai pun termasuk la tu, tu yang malas mengupdate tu.
  • Kuih raya seperti biasa hanya kuih tunjuk je.
  • Semalam ai buat puding zebra dan jus tembikai longan. Tu je la sumbangan untuk semalam. Lauk kurma ayam di masak tok dan mee bandung disediakan oleh mama.
  • Tahun ni tok ada buat kuih makmur, sedap hoccay. Next year aku nak jual kuih tu. Korang leh la order dari sekarang hehe. Guna tenaga nenek la plak, ai buat marketing je.
  • Went for buka puasa at Restoran Seri Melayu last week. Biasanya buka puasa disini adalah acara tahunan company, tapi since this year unemployed, maka kena la bayar sendri :P
  • I like the surau which was built like a old-skool kampung wakaf. Dah penah gi tapi baru bekesempatan buat review this year :)
  • Food selection was varied. Crowd pada hari tu suku darinya adalah pelik; people shoving and heaping their plates and table with food that they won’t even be able to finish. *geleng kepala* Membazir itu amalan syaiton.
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN :) BERHATI2 DI JALAN RAYA, HARGAILAH NYAWA ORANG TERSAYANG.

Monday, September 14, 2009

Menjala Ikan di belakang rumah

We have a fish pond behind the house (dan dan mengaku 'we' padahal jarang ambil tau hehe) that has bermacam2 jenis ikan; koi, patin dan lampan. Di suatu petang ni, my father planned to catch few of them to be given to his friends yg suka makan ikan ni. Biasa la bulan puasa bertukar2 juadah kan, kitorang ganas terus kasi ikan patin. Ko masak la ikut taste korang.

Mari lihat gambar terbaru sebelum meneruskan penceritaan. Motif mata dibirukan? Saje nak matching dgn baju.

So aku yang takde experience menjala apatah lagi memancing ni volunteer nak gi tangkap ikan sambil paksa2 hubby and heret abang sulung yang baru balik kerja time tu untuk beramai2 menangkap ikan. Tetiba terasa nak ambil bahagian walaupun sebelum ni kalau abah suh kasi makan ikan pun aku ngelat2 and last2 bibik yang kena buat.

Ku pikirkan senang nak tangkap. It's been thirty minutes and we can only seem the fishes seem impossibly fast. Chasing fish around a pond does only stress all fish involved, but alsothe penangkap ikan (sila rujuk wajah di gambar di atas) and lenghty periods of time spent.

Btw it's a 4' x 15' pond. The depth varies up to 4'. Takde la besar mana tapi kurang latihan menangkap ikan (padahal tak reti). Selalu untuk cuci kolam abah akan panggil orang untuk cuci. Susah ok nak alih2 ikan bagai. Ikan ada la 50 ekor kot. Kot la, aku main hentam je.

Tukang sorak; AR,my sis and Kaleela

Even if we can get to them, I feel like I may accidentally hurt them upon netting. My husband said the only way to ease the process is to cetekkan kolam. Ah takyah la. Jam pun dah kul 7:00. Nak berbuka dah time tu. Ngelat time.

Lagipun nak pilih lauk etc walaupun berbuka kat rumah je, jangan tatau kitorang biasa akan penuhkan pinggan jam 7.10 camtu. Sminit nak berbuka lauk dah siap2 gaul dah tinggal nak standby masuk dalam mulut je (tipu je tu sila jgn percaya). Kata berbuka puasa mesti disegerakan kan, kena ikut tu.

Tetiba datang idea nak bukak kolam sekangkang kera ni jadi port mancing la. Sejam charge RM30 cukup la. Ok tak?

Sunday, September 13, 2009

Iklan zaman 90-an

Anybody remember old tv commercials? Takde yg lama pasti takde yg baru kan. Sila appreciate walaupun lawak gak la.

Tengah takde kerja and takleh tidur lepas subuh, tetiba datang idea nak layan youtube. Actually nak letak byk lagi tapi tenet sangat sengal.

video
video
video

These are few of memorable commercials during the 90s. The commercials that really stood out for one reason or another. Enjoy!

Oh old raya commercials pun banyak. Sila la google ye. Pasti mengimbau kenangan silam. Happy weekend!

Friday, September 11, 2009

H1N1 experience

Lamanya tak update. Do you miss me? Hehehe. Sebelum anda panic let me just clarify that I did not get the virus (wah panic la sangat, feeling artis popular kekdahnya).

2 weeks ago (well dah basi cerita ni tapi since kemalasan mengupdate, terima je la cerita basi) one of our relative was diagnosed with H1N1 "swine flu" by KJMC doctor and was put on Tamiflu. She is managing just fine at present. 2-3 hari demam teruk, cough, sore throat, sengal2 badan, headache, chills and fatigue. Alhamdulillah lepas 4 hari keadaan bertambah baik dan sihat sepenuhnya selepas 1 minggu.

Tak sure dari mana dia mendapat virus tersebut. Mungkin ketika ke pasar atau tempat2 sesak lain? Semasa berjemaah solat terawih atau semasa pergi carrefour? Doctor kata, a patient is most contagious for 72 hours before any symptoms show, during which time the patient will continue on with life as usual, while unknowingly spreading the virus.

My advise, do wear face masks when going into crowded areas. Selalulah basuh tangan or bawa hand sanitizer kemana saja. Swine flu is really scary and I don't want my family getting infected by it.

Monday, August 17, 2009

5 facts

Tag from Aza :) Mana award i?

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini
1.ibu muda yang berkerjaya dan pandai membahagi masa untuk family dan tidak mengabaikan penampilan :)
2.sangat sayangkan anaknya (who doesn't?) and anaknya sebaya dengan anak buah no. 1 saya
3. i've worked with her, sangat rajin dan berdedikasi dan boleh diharapkan
4. busy dengan kerja tapi sempat update blog di office (pandai bahagikan masa :P)
5. drive black gen-2, boleh tahan jugak merempit tapi kalau parking fail skit, ampuunnnn aza.

Nyatakan 5 fakta diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.
1.Prefer to drive dari jadi passenger. Pening kepala bila naik kereta dengan orang yg tak cekap.
2. lately suka makan diluar dari makan di rumah tapi masih tak lalu makan. Blame it on my imbalanced hormones.
3.I own only 1 credit card. But usually I only buy using cash or debit.
4. I have weakness for handbags. I'll use credit card for this.
5. I have terrible handwriting, macam tulisan budak darjah 3. I prefer typing by far. Much, much faster and then there's the beloved "spell check".
6. Tidak suka taugeh dan makanan mamak, kot korang saje nak sabotaj letak la taugeh gerenti aku tak makan

Nyatakan 5 hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.
1. Surf internet – about everything
2. mengemas bilik sendri. i'm almost a clean freak (hahah).
3. online shopping
4. jalan2 cari pasal (makan)
5. baking but I have no time hahah
6. watching most reality shows

5 orang penerima tag yang seterusnya.
Mynie
Niza
Noorz
Effa
Fariza

Tuesday, August 4, 2009

I'm phat (fat)

Oh my sister is back for 1 month holiday. Motif sungguh ambil gambar jarak jauh kann, siap effect blur2 lagi. Takpe banyak lagi airtime untuk dia nanti, harap bersabar.

1st thing came out from her mouth, "Eh kakak dah gemuk!" HELLO? Apesal takleh puji "Kakak makin lawa" ke etc2. Wahahah. Takpe la gemuk2 pun I'm 3 kg lighter than you hoccay. Opss sorry terpecah rahsia :P

Kepada sesiapa yang bengang dengan people seeing herself so so fat although in actual facts, she is slim enough dan rasa nak terajang je orang yang perasan dia gemuk walaupun beratnya tak sampai 55 kg, SAYA BUKAN ORANG ITU. Jangan la tuduh saya gediks.

Budak kecik ni je yang claim saya sudah gemuk. Ko salah konsep ni dik, I'm not fat, I'm just phat. Hahaha amikko. But true, I maybe gained some weight but this is due to some medication I'm taking and, AGE FACTOR. Btw my family said that this is my ideal weight. Tak kurus sangat mcm dulu. And I agree with them :D But still lepas ni pemakanan harus dijaga supaya tak terlebih2.

Sila ajar cara2 diet ye?

For those dieting out there, please please, being fat is not a sin. We should lose or gain weight to meet our standard weight. Lagipun kita perlu makan untuk hidup kan? Jangan salah konsep plak, makan untuk hidup.

Those who are very conscious with their weight normally have a mindset that they are overweight. They will eat as little as possible or eat nothing at all. Eating is not a sin. We should be greatful that we have something to eat. Enjoy your food, eat the healthy way and lose weight the healthy way!!

Sekian pesan khidmat masyarakat :)

Friday, July 31, 2009

Life goes on

Rentetan dari post yang terdahulu (azza, hari ni i akan banyak tiru you :)), I would like to thanks all for the lovely supporting comment. Berat mata memandang berat lagi bahu memikul kan? I just wish I could wait it to miscarry naturally rather than doing d&c. Tunggu dan lihat.

Tapi tak apa. Tamau la korang masuk blog ni baca kisah sedih je kan. Life goes on and sebab prinsip itu la lepas dapat the news, I;
  • update the blog dan meluahkan perasaan yang terpendam :P
  • surf internet, slept (and cried) for 2 hours
  • went to my favourite saloon and get my hair cut :D
  • went out with my bestfriend and did some shopping

Ye bodyshop eyebrow set dibeli kerana teringin selepas baca blog azza and the liquid eyeliner dibeli sebab nak cukupkan point. Tak tahulah kenapa shopping makeup2 ni siap dgn brush2. Padahal selama ni pakai jari je :P Takpe kata emotional shopper kan.

Oh sekadar berkongsi barang2 makeup dirumah, tak banyak pun sebab bukan kaki makeup. Yang biasa dipakai hanyalah pressed powder or loose powder dan lipgloss/lipstick. Blusher dipakai jika teringat tapi setelah dibelek2 tadi baru perasan 2 ketul blusherku telah hilang. Takmo tuduh sesapa, berdosa.

Yang lain dipakai ikut mood dan tempat. No I'm not trying to make statement ala2 artis yang kononnya mengaku hanya makeup lite2 padahal realitinya meraka makeup tebal 3 inci walaupun ke kedai runcit.

Last but not least, this is my new hairstyle. Mungkin tak nampak beza tapi percayalah sangat banyak rambut2ku jatuh berguguran dipotong dan dinipiskan. Depan potong 4-10 inces and belakang potong 4 inches. It's layered and I kinda love it. Lega. Ringan rasanya kepala.

Akhir kata, to all my loyal reader including yang sedang SR tu, I heart you ;)

Thursday, July 30, 2009

Belum rezekiku

Ini bukan rezeki ku. Just came back from hospital and... I just cant go into detail. Not now.

Of course I am sad because is something that no one can understand if that person doesn't past per the same problem. But I know that I have people who are there to support me. Thank you all.

My husband currently works outstation, my parents are now in UK attending sister's graduation day. I'm alone and I don't know I just think it's ok. Now I just need to give myself plenty of time and space.

Wednesday, July 29, 2009

Gossip Girl anyone?

This gonna be a short entry. I'm not feeling well :(

Ada muka cam tak sihat ke ye? Picture may be deceiving ya. Tu pasal di crop. Sebenarnya muka cam orang gila dah tapi hati gembira sebab berlunch kat spagetti hik hik :pompom: pompom: Takde la jangan risau ye kawan2, ni pic sebulan lepas. Sekarang sihat walafiat ye, sambil menguyah coklat cadbury.

I demam ni ha (tengok pic bawah tu). I watched Gossip Girl season 2 episode 1 yesterday at 8tv. Lepas tengok tu I tak boleh tido :( Sudah kerinduan dengan Chuck Bass and Blair Waldolf. Can't wait to watch the next episode. Tak sabar tak sabar.

Sekarang sementara duk angau, apa boleh saya buat adalah sabar menanti untuk tunggu dvd Gossip Girl season 2 yang akan direalese pada 18 August 2009. Tapi tu kat US. Kat sini bila???

*menangis jap*

I like DVD sets even though I can get all the episode from torrent etc. Salah satu sebab tak suka is because I don't exactly have the patience to wait. Internet I sengal la! Waiting for the dvd ada patience plak ek?

I guess because it’s good stuff to watch when I’m away from home and not on my main computer. And I like to have tv marathons too. Best ok. Ok la bagi mempercepatkan penantian ini, one question please. Siapa ada cd/dvd full set of season 2 yang dah didownload? Tolong la kasi I pinjam nanti I? Plssssssss. (fai ko kata nak tolong tanya?)

Oh intro kononnya short entry tapi panjang lebar. Adalah tak reti tulis pendek2 ni. Assalamualaikum.

Tuesday, July 28, 2009

Kenapa baca blog?

Nak tanya kan, are there certain bloggers that you read his/ her blog daily tak kisah la topic pasal apa pun??? Tak semestinya jadi follower kan, mungkin hanya silent reader kepada mereka? Or are you the type who browse titles and only click if it sounds interesting enough?

I have to say I fall into both category 1 & 2 ; there are a few I read no matter what the title says. Ada orang baca saja nak tau cara kehidupan orang lain someone else's life dan bla2. I read blogs for different reasons such as:

  • sometimes to be entertained, sometimes saje nak tau lifestyle orang lain
  • read the blogs that I can relate to. The way I look at it, like we are all in the same boat, and we can all learn from each other.
  • Ada jugak la yang takde kene mengena tapi suka gak baca. Yang bahasa sempoi and lawak2 skit. I like to learn about how other people think.

Sekadar gambar hiasan, cilok from here.

My way of writting blog is like my ramblings page. It's just my thoughts and what I happen to be thinking at that particular time or activity/ event happened that I wish to share. I don't expect everyone to read and agree every single thing I write because everyone have different preference. So do I. Ada jugak some things that bugged me about certain blogs (no, I'm not naming names here coz I'm not perffect either) such as:

  • Bloggers who don't provide any "about me" info on their blog, or pointers to it elsewhere on their site. I like to know more about the people I'm reading.
  • When a blog takes forever (and a mean more than 5 minutes!) to load.
  • Blogger yang suka cerita hal2 dalam rumahtangga yang tak sesuai dicerita untuk 18 tahun ke bawah. Even if it is meant for 18 above, macam tak sesuai je cerita hal dalam kelambu kan?

That's all I guess. The rest are fine. Ada orang tak gemar bloggers yang ala2 menunjuk dalam blog etc. Itu tepuk dada tanya selera. I dont have any problem with that. Mungkin mereka2 ni tak berniat menunjuk pun sebab memang itu gaya hidup dia. "You should look for blogs that write about the areas that interest you. You can also read blog that people you know or that you're interested in are writing." source : wikepedia.

Tak suka jangan baca, simple kan? Tak payah tinggal kan komen yang menyakitkan hati. Bersopanlah anda walau di alam maya sekali pun. Syukur takde lalat2 singgah lagi di blog ni :) mungkin kurang popular hehehe.

That's all for today. Have a good day.

p/s setengah orang tak suka baca entry panjang kan?

Monday, July 27, 2009

Perlukah ada astro?

Masalah astro ni semua penah alami kot.

I had subscribed to Astro for more than 2 years. Takde la lama mana. Selama ni tengok astro kat ruang tamu je tapi since selalu berebut2 channel dgn orang lain, so we decided to have our own dalam bilik.

We subcribe because the pictures is better rather than to use the ariel. Padahal bukannya semua channel aku tengok pun. 103, 104, 105, 107, 411, 412, 413, 701,702, 708, 711, 712,713,714 antara channel yang ditengok la. Lain tu tak perlu pun takpe. Walau macam mana banyak complaint pun, there is still a lot subcribers. Antara perkara2 ni mengenai astro memang buat kesabaranku sedikit tercabar:

Astro @ ruang tamu

After lightning strikes a few months ago, we called astro people and they sent people to repair. Lepas repair dah ok la boleh on balik, tapi sangat sensitive. Even it's not raining it will gave 'Service not available' crap lepas 15 minutes astro tu di on.

Aku malas dah nak call2 balik sebab hal2 camni selalunya my husband yang rajin complaint. Kalau I la call mau i maki je. Sebelum ni apa astro ni repair aku pun tatau. ASTRO ni takde certified repairman kot. Doing crappy work using crappy spare part. Wah suka hati je tuduh.

Astro @ bilik

When its raining or windy you will hear some irritating sound or the screen with the pictures disappeared and keluar screen hitam bertulis “service currently not available”. Pejadah weyyy.

Lagi satu, I was watching Astro petang tadi when suddenly the whole TV went blank and keluar ayat "Invalid smart card bla bla". Check card tu ok je, called Astro and they need to send someone to check on it with RM50 fee, not incl of repair/replacement. Amboi2 ko punya salah ko nak charge aku plak, patutla kaya!

And guess what aku jawab dekat astro:

"fine, pls cancel my account now ". Wah takde la. Tu imaginasi je. Aku terus hang up and lepas tu off astro, lepas seminit on and dia ok balik. Kalau aku panggil orang astro terbang RM50 dah. Tapi I have to on and off astro every 15 minutes sebab the same error msg will appear. Tengoklah setakat mana tahap kesabaranku ini. Mau je aku bakar astro ni kang.

Astro in general

Reruns, reruns and more reruns. Duh. If I want to watch old movies, I don’t have to pay Astro RM130++ to do that. We have TV1,2,3 NTV7 and 8TV for that or lagi baik beli DVDs and CDs. No interruptions and no advertisements. Hati pun senang.

Astro, today we are proud to have the only private TV Channel with no competition tapi ingatlah, anda dibayar untuk memberi mutu perkhidmatan yang bermutu. Semoga ada orang astro baca ni.

-Insan kecewa-

Sunday, July 26, 2009

Cheesy Chikaroni

Ok la sure banyak orang dah buat review pasal ni kan? Tak kira nak tulis gak. Lain orang lain pendapat.

Lepas tengok iklan2 di dada akhbar, televisyen dan di blog2 tertentu mengenai Cheesy Chikaroni, tiba2 saya rasa terpanggil untuk mencuba hidangan terbaru KFC ini. Awat cam pelik je susanan ayat aku ni? Ok takpe abaikan.

I'm not feeling well today, so setelah dipaksa, abang saya hari ni telah tolong belikan set tersebut hehe. I decided to give it a try since I like pasta so much and pasta is much healthier than fried stuff. Hari2 makan goreng2 mau naik badan I. Tapi kalau korang jumpa aku and berasa badan sudah skit naik, itu bukan sebab aku makan byk ye, tu sebab ubat. Wah motif kena bagitau awal2 kan walaupun takde siapa kesah pun hehe.

KFC Cheezy Chickaroni is sold ala carte at RM 5.80 or in set meal with drink at RM 5.90 before tax. It is a combination of macaroni, 4 ketul chicken meatballs and smothered in rich, creamy cheese sauces.

Tempat letaknya adalah dalam plastic container bukan seperti proper container seperti yang dipaparkan di tv and newspaper advertisement. Ianya seperti korang pergi tapau makanan di pasar malam or gerai2 makanan. It really makes a difference to those food that need to be served warm like this cheesy pasta. But then what to expect since they charge only RM 5.90 for a set meal kan. Ko nak standard2 makan kat cafe tul2 la.

Verdict : agak meloyakan tekak lepas 10 minit makan. Mual. Note : I'm a slow eater. Tak reti makan laju2 sebab tu kot muak makan pasta ni.