Monday, June 21, 2010

Bibikless

Maid dulu

Maid mama yang dulu, agree nak sambung kerja lepas 2 tahun kerja di sini. 1 week before she supposed to come back to Malaysia, she sent mama a pitiful message saying that she has no money to come back here.

"Assalamualaikum ibu, ni imis kalau boleh ibu tolong pinjam kan imis duit sikit, sbab imis dah tak ade duit, duit imis dh abis buat brubat, nak buat tambang"

Buat tambang tengkorak ko. We already bought her air Asia Ticket Medan-KL. If she meant tambang = tambang teksi ke airport, ok fine. Tapi yang ko mintak sampai sebulan lebih gaji apehal? FYI we DID NOT retain any partial of her money for the return ticket tau. Kira halal la coz we need her to come back. PLUS, (don't tell this to anyone) but my mum siap bagi salary advance beberapa bulan (too personal, can't mention here) to her ok sebab dia kata mak dia nak beli tanah kat sana.

Mak aku kekadang baik tak bertempat gak.

Bibik sekarang

Bibik sekarang ni umur dalam late 30's, janda and ada anak 2 orang. Motif aku bagi bigorafi bagai ni cam nak carikan jodoh.

Bibik balik kampung 2 weeks ago and would like to continue working here. Katanya before raya akan balik. For the mean time, kami pinjam dulu bibik abang no. 1. Pakej la, ada bibik ada la anak buah kami si Abdurrahman hari2 kat rumah tu. Best, tak la sunyi sangat la sepanjang duk ber bedrest kat rumah ni.

Bibik sekarang ni (bibik mama) kerjanya bagus, tiptop. Suruh je la buat apa semua cepat and bagus. Tapi problemnya kuat mengadu sikit, sikit2 complaint pasal maid my brother. Konon kerja dia je bagus. But she’ll carry out her duties as usual. So mama just sometimes ignore benda kecik2 ni. Lagi pun mama kan baik tak bertempat.

We bought Air Asia ticket for her and don't hold any ammount of her salary as a guarantee. We trust that she will come back after the home leave. Actually nya bukan 'we', mama je yang percaya. Aku kalau ikut nak cari maid baru je, bibik ni kadang2 naik lemak gak bila lama2 dah kerja sini. Tapi mahal la kos amik maid baru sekarang ni kan?

Lagipun I memang perlukan maid (share maid dengan mama) nak2 raya nanti aku nak beranak. Kalau beranak normal ok lagi, kalau kata kena caesar etc, hmmm. Pk kain baju, kemas2 rumah, tolong mama masak2 tu ada la orang tolong kan.

Bergambar sebelum bibik balik Indon

Tapi apa2 pun, layan maid ni baik2 la kan. Kita saling perlu memerlukan. Afterall maids are human too right? Tapi serious, kalau dia tak balik sini balik, memang aku gi sana aku cari dia sampai lubang cacing. Lepas tu aku kerat 18.

1 comment:

ERMAYUM said...

ehehe larat ke nak kerat tu- susah la - iya your mum baik sgt - i jgn harap nak advance tu pun da terkena