Friday, April 23, 2010

Dulu benci sekarang suka - Part 1


Wah dah Friday you. Happy la tu esok cuti.

Siapa suka makan tempoyak? Actually i don't like tempoyak, I even dare not try this delicacy. Dari dulu mama suruh try makan but I refused, tak tahan bau konon. Durian boleh pulak aku tahan bau, sampai rasa nak demam baru stop.


Tapi hari Rabu kot, pecah rekod la, bile tok masak pucuk ubi masak lemak tempoyak tetiba terase wangi jek, perut pun dan2 lapar. Tetiba terliur.

SEDAP!

Tak rasa pun rasa durian tu, rasa masam2 tapi best. I like. I'm so glad I tried. (waktu menaip ni tetiba kecur air liur). But still I can't eat much la. Nanti panas.

Ni meh chef adia nak kasi resipi, bukan senang nak turun resipi ni. Resipi dari tok I ye, kalau tak jadi blame tok, kalau sedap sila puji I heheheh. K.ina yang crazymoney ku sayang, sama tak resipi k.ina ngan tok? Kata banyak persamaan (bab muka tu nanti saya paste pic tok, kita compare ye)
  • pucuk ubi
  • serai, bunga kantan hiris halus
  • tempoyak (masuk 1-2 sudu je)
  • ikan bilis segenggam tumbuk2
  • santan 1 biji kelapa
  • air
  • 5 biji cili api hijau
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang Putih
  • 1 sudu kunyit
  • garam
  • sedikit perasa

Cara memasak :

  • bawang merah, bawang putih dan cili juga ditumbuk halus2.
  • Masukkan bahan2 ini kedalam periuk bersama serbuk kunyit, ikan bilis dan santan jika terlalu pekat bleh la ditambah air sedikit.
  • Setelah mendidih tambah garam dan perasa sekucup rasa
Senangkan? I pun boleh masakkkk. Tapi tahun depan la tunggu I pindah rumah sendri.


Makan dengan kembung rebus. Besttttt. Korang orang pregnant takleh makan durian kan? tempoyak leh ke? (sekadar tukang tanya je).

K la kalau ada sambutan nanti ada la sequel story mory Dulu benci sekarang suka. Have a good Friday ya :)

No comments: