Monday, January 24, 2011

Manik manik rindu

Ni la baju kurung yang baru siap tu. This new tailor which I mentioned in previous entry, I send 3 pasang kain, 1 dah siap. 2 lagi pun dah siap tapi tengah jahit manik. Buat baju kurung pesak and pahang je, tak kuasa nak buat kebaya. Tak minat.


This tailor is very good in beadings tapi harganya tak sure la murah ke mahal. A simple baju kurung cost me rm45. Beadings bunga (rujuk gambar rajah di bawah ) at the neck and the edge of the baju kurung sleeves cost me additional rm150.

Kalau mahal tolong habaq mai, kalau murah tolong kasi tau. No idea harga market macam mana.


I'm very particular about the shoulder, I like those yang betul2 terletak bahu and tak mau span yang terlalu tebal or nipis. Kali ni ngam2 dah tang bahu tu.

Sadly tang leher don't seem up to my standard, luas benar. Camne nak explain eh? Refer kat bulatan tu. And tak sedap la pulak bila dipakai. Sample baju yang diberi tu dah sedap, tak tau kenapa baju baru ni tak sedap. Tak pandai potong ke?

Suka hasil kerja manik dia, tapi tak suka jahitan baju

Luas sangat leher tu kan? Aku nak bila dibutton tu, tak terdedah sangat, rapat. Tolong fahami. I dunno why? I just don't believe the things that can go wrong with a plain baju kurung.

Ke aku yang lorat sangat? Tu yang kekadang prefer beli siap je. Ni dengan harga kain lagi, upah lagi. *membebel*

18 comments:

rATu kEBaYA said...

yelah adia, nampak besar sikit potongan leher tu.. aishah pun lebih suka tang leher yg rapat.. Alhamdulillah tailor aishah mmg faham apa yg aishah nak.. dah 4 tahun mengunakan tailor ni.. suka sangat

~ana~ said...

yg i tau, kalau jahit manik ni mmg mahal skit. mungkin dia guna manik yg berkualiti kot...

x pernah tempah org jahit manik sbb kalau rs nak letak manik, jahit je sendiri..:)

ratusiput said...

tp ratu kenan tgk jaitan bead dia tu...cantik...

Ermayum said...

murah dear kat butik kat shah alam rm 300 tu siap semua la 300 u campur baru tak sampai 200 but kat klang jahit baju 50 leher beading 60 tgn tak tau but u punya ok lah compare to shah alam butik :)

Mama Hanim said...

harga upah dh ok, kt kedah ni pn lbh krg je..

cantik bunga tu, tp stuju dgn u, leher tu agak luas..

SyidaGorjes said...

cantik design beads tu n i think the price macam ok je.tapi i alergic baju yg ada shoulder pads.=)

Queen said...

harga 45 dah ok...tapi tuela..leher besar pun ta suke...seb baik la mek pakai tudung...tak ralat sangat

Cik Ina minat Do do Cheng said...

cantik je akak tengok. leher besar tak pelah, janji selesa.kaler pun cantik.cam light purple je.

maCy said...

agk murah tu ;D

qellissa said...

cun lah manik2 tu dia buat, tp tang leher tu mmg nampak lebar sikit..takpelah babe seksi gitew...
tp klu manik2 tu kaler dia menonjol sikit mesti lg cun kot..

Sue said...

salam..nanti jemput amik TAG ye.. tq :)

rynas said...

wow..nak ke mana tuh cantek baju..hehheh

oya said...

upah ade tmpt mahal kan

Shiela Latif said...

ye benar, setuju ngan qellissa tang beads dia tue kalau kaler menonjol lagi..lagi cantik babe =))

ieda said...

ekekek cantik tuu dik manik2 tuu ..
ermmm tapi luas ker tuu .. akak tgk ok jer .. ermm x per2 kalau x pueh hati tuu mintak jer tailor tuu betul kan .. kecik jer tuu sure dia leh betulkan :)
biasa tuu dik kalau akak pun mcm adik jugak .. ok lagi kalau tailor tu leh terima nak kena oter .. kalau jenis tailor yg x nak tuu haaa lagi kes naya huhuh

maya amir said...

oo i paham..i paham camne rase uncomfortable gitu... huhu, rase ralat kan..uwaaaa...tapi jahitan manik die cantek:)

NeenaAnuar said...

manik tu sweet! tapi tang potongan leher tuu.. next time you pesan kat dia la jgn potong labuh benor gituu... kalau I pun tension kalau tailor jahit baju cincai boncai nie...

maya amir said...

di manakah anda? ello ello:)