Tuesday, January 11, 2011

Saya lupa!

Ada orang paste youtube Nazmi RL5 kat facebook, bila layan2, memang lawak la. Aku terkekek3 gelak. Or maybe it's just me heheh. Topik dia saya lupa. So tetiba terasa nak buat topic pasal ni.

Sejak akhir2 ni macam hampir nak ke arah kronik penyakit kelupaan aku. Not with names or faces, I am pretty good with those, nak2 nama artis kan. Memang ingat je. I tend to be forgerful with things I was doing and things i am still to do. Haru tak?

Pernah sekali aku cari sunglasses, time tu dalam kereta. Maki2 dah ni coz I have pretty sensitive eyes so cant live without it , ewah macam fashionista je. Ye la masa tengah drive and cuaca panas mencanak2. of course I need it. Rupanya2 ianya terletak atas kepala.

Tension gua.

Maybe it is also a sign of aging. Especially when I'm in a hurry or in stress. But I cant blame old age walaupun aku baru berusia 18 tahun (ehem2). Mungkin sejak beranak pinak ni kot. Orang kata beranak banyak ni urat2 putus. Eceh dan dan blame on beranak pinak padahal baru beranak berapa je hehehe. Other than that, factors may affect my ability to remember are:
  • Habit of repeating the same mistakes again and again; do not learn from past experiences.
  • Other emotional problems, tendency towards concealing grief, mental torture, fear, desperation, impatience behavior, terror, panic, after effect of shock etc.
    (I copy n paste from here)

Ok la saje nak kongsi satu lagi kisah lupa aku ni. Ni masa zaman kerja dulu kala. One day I noticed my handphone was not in my handbag. I was freaking out coz I thought I lost my phone! Lepas tu aku hantar la sms kat whoever-moron-that-stole-my-hp.

"Hey, I know you stole my phone, you can have the phone coz it's screwed up, but all i want back is my SIM card!!" Ayat takleh blah, biasalah drama queen kan.

Later around 5ish, I gtalk-ed with my collegue, membebel2 kat aku yang kenapa pi tinggal hp kat photostat machine. By that time I was already at home. Ngelat kan. Tu yg balik awal. Malas patah balik. Ingat betul2 ilang. Kalau hilang boleh dapat baru. Hubby already promised to buy new one. Hahaha. Acah je.

Bibik, Hafiyya and me. Nasib tak lupa ada bibik, tidak aku yang buat keje bibik, bibik jadi boss pulak. Parah2.

Does anyone else forget simple little things like this? If so how do you deal with it?

19 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Pernah jugak berlaku, akak mencari kunci rumah dekat nak 20 minit.Semua anak kena arah mencari, sampai dorang naik benggang.Rupanya, Adia tahu kat mana? kat gengaman tangan akak. Lagilah kategori sebenar-benar tua.

Azmiezas said...

akak pun selalu gak lupa2 cenggini..biasa la,..sekali sekala lupa pun kekadang ada bagusnya..drp ingat semua perkara..hehehe..

SyidaGorjes said...

bibik pun amik gamba tutup muka?adakah u bg instruction kat dia?

i pun pelupa masa lepas confinement.pelupa and blur pulak tu.i think betul la org ckp lepas beranak byk urat putus.especially anak lelaki.

~ana~ said...

urat bnyk putus lepas bersalin kan..tu yg cepat lupa..i rs i pun ketara sgt pelupa lepas bersalin....

comel cik piya...:)

CiKaYu said...

kisah pelupa ni...memang mengingatkan time2 after abis pantang. mak i kata, urat ingat dah putus...hahaha

qellissa said...

comelnya hafiyya..uit babe bahaya ni penyakit lupa..kang u lupa u dah ader baby plak..hihihi...

tp kan sama je ngan i..i pon pelupa gak..kdg2 spek kat atas rambut pon lg mau cari kat mana..hangin gak yelah cari2 merata x jumpa..sekali hubby tegur yg atas kepala tu apa? malu i...lalalala

BUNGA said...

kelakar pulak bila baca cerita pasal pelupa ni.. saya pun sama jer sebenarnya.. hp letak sepah2, lepas tu lupa letak kat mana.. habis semua org kat rumah kena marah.. padahal sebenarnya ada kat bawah bantal jer.. hehe

Lady of Leisure said...

I yg tak beranak lagi ni dah mula lupa dah ekekeke.. Nak kata tua baru 17 eheiii

M.i.r.a.n.d.a said...

harus la pernah kan.plg ketara time tgh preggy dl.tp doc ckp mmg ade kaitan dgn hormon pregnant.plg takleh blah ms nak solat.dah siap2 bentang sejadah,dah nak allahuakbar...tiba2 sedar yg saya tak pakai telekung.gelak gile smp keras perot!

ratusiput said...

same with me sometimes...slalu2 marah org lain pd hal sndiri lupa letak mana..ehehe..

maya amir said...

samelaa kite adia... i pun rase sbb beranak *sebab tanak ngaku tua lagik*..kekekekek..seb baik kwn u yg nmpk phone tu t'tinggal kat photostate machine tak balas balik msg u tu..hahahaha...msg pada diri sendirik..lawak-lawak:D...

p/s : ohw lupe nak tambah, u cite psl sunglasses kat atas kepala kan.. teringat dulu, i nak cari spects, tapi i buleh bising2 tak jumpe spects tu..rupenye u know kat mana..elok2 dah kat mata *patutlaa rase terang penglihatan*..bengong..

NUNU EERA said...

klu lupe barg ltk mna, dpt marah org tu kire dpt puaskn ati.hehe..

POSH76 said...

pasal spek mata tu mmg pernah terjadi..

maCy said...

macy pna tgl hp kt kete org. smpi mlm ta sdr. waden y kol macy. adeh

rATu kEBaYA said...

pernah juga.. cari kertas yg baru pegang... cari sampai segala drawer di punggah.. rupanya depan mata je

ieda said...

hahah memang lawak dikk .. atas kepala jer heheheh ..
sib baik kita x ada penyakit mcm tuu minta dijauhkan dikk :)

win@momyShaneQeisha said...

lawak juga entry pelupa ni.penyakit lupa mmg ada pada setiap org kan
*selalu lupa samada dh lock @ belum keta...then patah balik nak pastikan.hehe..

rynas said...

Adia lupa itu sifat biasa bg wanita..tambah2 bila umur makin meningkat

Ermayum said...

muka baby sudah lain eh

ada makan kapla ikan tak? :)

write down yr things/ checklist - heheh but i pun pelupa -