Thursday, January 6, 2011

Koleksi kaset lama

I still have few of my old cassette tapes and old CDs, old = 5-13 years back. The tapes and CDs ni termasuk la yang original dibeli di kedai2 CD and also the amateur mixed ones; mix tapes and CDs friends made for me and tapes or CDs of various songs I made myself. Entah boleh guna ke tak.

Most of the cassette tapes dah selamat dibuang sejak zaman aku mampu beli CD and dapat mewarisi cd2 dari abang2 aku. Ada lagi saki baki ni, I just don't have the heart to dump them. Aku kan berjiwa halus.

See, ada jugak mende aku tak buang ok. Adik aku asyik marah aku sebab suka buang barang. Aku bukanlah sekejam yang ko sangka.

Kaset2 dan cd2 ini captured my entire youth through music. Oh, tak semua kaset dan CD aku to ori. Ada gak beli kat uptown, Pasar Malam and Petaling Street. Student lagi beb masa tu, duit cukup2 makan je. Duit elaun I untuk makan + minyak. Dari aku beli ori baik beli cetak rompak, leh gak saki baki duit tu gi beli baju.

Note : Kena kasi credit kat adik gua gak, half of the collection dia punya. My half of collection dah buang/ hilang/ dalam kereta etc. Adik gua lagi gila beli kaset and CD. Duit belanja dia no. 1 memang khas beli CD and buku. Makan no. 5.

Banyak jugak kaset and CD yang hilang/ patah covernya. Dalam banyak2 kaset bawah ni, kaset Cake one of my favourite. Adalah sorang peminat aku kasi. Wah peminat tu hahaha. Layan gila nak2 time tengah stress/long dictance journey/traffic jam. Aku yang short term memory ni leh hapal satu album tu tau.

Kaset KRU pun ada, wehh ni favourite gua sejak zaman skolah lagi.

CD zebrahead yang aku pinjam dari fai mana?? fai ko amik balik ke?
I'm thinking of throwing these away, koyak, patah, CD/kaset hilang tah kemana
Ha yang pic bawa ni saje nak tunjuk, these are among my favourite layan masa naik LRT. Yang ni di simpan kat bilik I. Sayang. Ye2 gua gila boyband and lagu cute suatu ketika itu. Sugarbabes, O-town, M2M and Britney Spears. Tak kisah aa tak rock ke apa ke, I buy music for my personal preference, telinga aku yang nak dengar.

Dah siap kemas baru pasan ada satu laci lagi kaset and CD adikku (campur turun temurun I punya). So now I'm very sure where most of my sister's allowances went to. CD jepun, korea and arab pun ada. Very international.

Zaman2 beli CD ni dah berlalu kot. People nowadays don't buy CDs anymore kot, ke aku je? In fact segala TV shows, movies, music etc are all digital. Tayah susah2 beli CD.

Sekian la entry kenang kenangan zaman muda2.

14 comments:

rATu kEBaYA said...

dulu selalu jugak beli cassete & DVD.. lepas tu ada satu kejadian kecil diantara aishah & anak buah terus x beli dah... sebab aishah dah hempas cassette tu... huhuhu.. ingat balik ntah apa2 lah...

~ana~ said...

hu3x..xpernah pun rs nya beli cd dan kaset ni sbb biasa dgr radio je...heh3x....tp my other half suka beli cd...bila kawin, dia bw semua cd2 dia zmn tok kadok tu utk buat koleksi kat rumah..hu3x..

SyidaGorjes said...

i punya collection kaset entah mana my mom buang since radio lama tu dah tak tak bole guna.my last cd lagu yg i beli is dayang nurfaizah.lepas kete kene pecah, dah malas nak bli cd lagi.

ieda said...

waa banyak koleksi lama2 nie .. ermm simpan elok2 dikk jadikan kenangan .. x leh dpt dah keset2 mcm nie skrg nie ... zaman makin canggih kan :)

qellissa said...

peh, still simpan lg ke babe? bagus2..i punya kaset zaman dolu2 mana ntah peginya..asik pindah randah je..bagus lah u ni , byk sentimentel (saje je salah eja..hahaha) value...

NeenaAnuar said...

my elder sister rajin simpak koleksi2 camgini...

bagus lah you simpan.. coz tinggi value tu tau.. sentimental gituu.. :D

Cik Ina minat Do do Cheng said...

pehhh Adia ko simpan lagi kaset tu, akak punya tah kemana. dulu akak ada piring hitam, M Daud kilau lagi. simpan Adia, kenangan terindah tu.

maya amir said...

nostalgic sungguh,.. skang dah tak jumpe dah kaset2 ni..heheh..baik u simpan, leh tunjuk kat anak cucu nanti:)

rynas said...

wah amsih simpan lagi ekkk..akak dulu pun suka beli kaset ngan cd mana ntah hilangnya.yg dapat free pun banyakk...ohh soklan tu yer...akak kerja kat Harian metro buat segmen wanita.

Shiela Latif said...

sekarang pun muda lagi apa...ekeke

oya said...

ada jugak...kumpul se-tempat dlm setor

CiKaYu said...

wow, bnyk tu. teringat pula zaman gile kaset dulu. tapi semua dah buang....

Azmiezas said...

akak pun masih ada banyak koleksi, kaset2 yg lama2..nak masuk muzium..ahakkss

Marck Marck said...

CD sugababes dan kaset Britney tu nak jual tak?