Tuesday, January 18, 2011

Botol dalam hidupku

Pakai botol susu apa dan kenapa?

Lepas bersalin still takleh direct BF, terpaksa pump susu. SIL no. 1 suggest suruh pakai Dr. Brown, and Hafiyya immediately 'serasi bersama' dengan Dr. Brown. Yang plastik punya, ada ke Dr. Brown botol kaca anabakawali? Dr. Brown actually has a "strainer" (I don't know the official term) di mana susu kena laluinya dulu bagi memecahkan/menghalang sebarang gas/angin sebelum sampai ke puting.

Itu teori aku la, tak baca pun kat phamplet. Lagipun alhamdulillah setakat ni Hafiyya jarang kembung perut.

Nampak tak so called strainer dalam tu?

Masalah?

Tang nak membasuh tu, dia leceh sikit compared to other bottle, kot . Kan ada "strainer", there are four parts to each bottle. Eleh pemalas cakap la pemalas.

Perkakasan "strainer"
Another things is kadang2 they leak when I shake the bottle, no matter how much milk I put in walaupun dah ikut segala peraturan dia supaya tak lebih dari line sepatutnya. Tak tau la botol tu bermasalah or aku tak reti pakai?

Or maybe I have a bad batch?!

Selain Dr. Brown, brand lain yang di pakai?

Masa Hafiyya 3 bulan, gatal try pakai Tommee Tippee coz they look really cute! Tapi Hafiyya takmau, rasanya puting dia keras sikit la. Ini untuk orang yg BF nak swith ke feeding bottle ok la kot coz it imitates the flex and stretch of a natural breast.


Sekarang tengah ada problem with feeding. Hafiyya refuse to drink milk since last week, she use to drink 4-5.5oz every three hours ( tido kul 10 pm bangun kul 5 pagi untuk next feeding) but recently she drunk only 3-5oz every 4-5 hours. Bila bagi susu cam nak berperang.

So try la tukar botol Japlo. Actually nak cari Pigeon sebab ramai kata bagus tapi tak jumpa. Try la Japlo. Cik piya tamau la. Banyak songeh minah ni hehehe.


Takpe la just stick to Dr Brown la, just tukar teat je untuk faster flow later on.

Makin cacak2 pulak aku tenguk rambut dia ni
Soalan:

- Baby korang pernah mengalami fasa malas/taknak minum susu ni? Ke baby aku je? Kalau pernah apa korang buat ye? (update: skarang piya dah ok dah nyusu)

- Botol susu yang baby korang/ anak sedara pakai?

17 comments:

Izan Ishak said...

adia, anak2 izan tak memilih skrg ni. kalau ummi tukar apa2 je botol susu baru, dorang sental je. konon2 nak bagi twin minum dalam cup je, tp cubaan tak menjadi lah. skrg ummi belikan botol susu gemuk tapi pendek utk dorang. jenama biasa2 je...fiffy, pureen...yg mahal2 tak pernah beli pun.

**rambut fiya ni sebijik cam affan afnan bila dah besar ni. sbb tu twin botak selalu...hehehe

isabelle said...

pakai cap ayam jer...
sbb kalo pam susu nak simpan semua dlm botol anti-colic tu, bankrapppp

|| sue-imanja || said...

Masih setia dgn avent..

Alany dah melalui fasa rambut cacak camtu. Skrg dah turun sket...itupon org igt dia boy lagi...huhuhu

farahfatihah said...

nak jawab soalan tp xda pengalaman lagi hahahaha

barang2 baby mmg cumil2 belaka kan?

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Anak akak dari no 1 hingga ke 4, dorang tak suka ngan puting plastik putih tu.Akak maintain pakai doctor baby yang warna kuning tu.Botol pulak pureen ngan tuperware.tak silap akak pigeon tu cam pernah pakai gak.

ieda said...

hahah akak pakai biasa2 jer .. anakku .. dari no 1 sampai skrg .. ok lahhhh :)

POSH76 said...

tak leh nak komen...hafiyya kiut sgt

aishah aka rAtU KeBayA said...

pakai yg biasa je.. anak2 tak memilih.. dia suruh mama simpan duit dlm asb.. hahahaha.. pelasankan..

SyidaGorjes said...

mula-mula i pakai avent.pastu bila avent naik harga dan ada pulak plastic adapter yang menyusahkan, i tuka tommy tippee.mula2 aqid agak pelik sbb puting dia lain, lama2 ok je.
so far TT senang nak basuh.tapi jgn beli berus TT sbb terlalu lembut,kotoran langsung tak hilang.i suka berus pureen sebulan sekali i tukar dan murah berbanding berus NUK and TT. i bole beli 6 batang berus pureen.
nape i cite pasal berus?
takpelah,sharing is caring.

~ana~ said...

ok..jawab soalan dgn berhemah ok...

i pernah nmpak kat sogo ms nak beli botol dr brown ni yg versi kaca punya..xtau ada ke x skrg ni. pastu kalau x silap ada kat dlm mag. apa ntah..dia pernah tunjuk botol dr brown versi kaca.

soalan 1
rs2 nya ajmal x pernah mengalami fasa xnak susu. tp fasa asyik nak minum susu ada la...aqil pun setakat ni ok lg...xde lg fasa tu..

soalan 2
dah jawab kat blog i..heh3x...

azzamoro said...

both my son pakai avent now. alyff memule dulu pakai tomme tippee pastu tukar dah avent since 7 months. now dua2 anak pakai botol yg sama cume puting je lain2.

Shafie said...

alo cumel ea minum susu..hehe :D

maya amir said...

i guna avent, sbb puting die mcm ala2 kite punye laa kan..so, tadek mslh die nak minum breast milk guna botol.. tapi actually puting die tu keras sket.. ade satu ape eh..NAM, MAM lupe lak, tu lembut sket..ramai gak my friend yg guna for their babies..

good..hafiya dah tadek problem botol lagi:))

M.i.r.a.n.d.a said...

anak pakai avent.dr dl smp skrg.cuma baru2 ni je kuakan botol TT sbb dulu die xnak guna botol tu.skrg dah ok.so botol susu tiba2 bertmbh wpn dah lama beli.heh.suke tgk anak guna botol cute2.lagi2 minum 2minit je abis 7oz=)

ratusiput said...

rasa botol takde problem sgt kot.yg pntg puting tu lembut ke keras...tu yg buat baby rase selesa atau tak...bab botol ank2 ratu tak kisah...bli biasa2 punye je..ehehe..puting je la bli yg elok skit...

Elly & Emmy said...

hai adia..
elly&emmy lansung tak tahu nak isap guna botol susu.. diorang nak direct BF jer.. heheheh.. mama diorg suka sgt sebab tak kena basuh botol susu..

Ermayum said...

nothing to worry dear bila dia besar skit now perut nya pun dah besar dah terror tahan lapar lama skit :)
bila dia lapar melalak lah dia until then nothing to worry if she takes reduced serving yet still healthy lain lah kalau 2 jam refuse langsung
and jangan bagi ubat ikut bottol susu ye nanti dia leh mogok 24 hours gak sebab phobia rasa ubat :)

u take care Hafiyya u dah comell :)