Wednesday, November 3, 2010

Tempat beradu tuan puteri

Masuk 55 hari, Hafiyya dah tidur malam dengan lenanya, so harapnya no more sleepless night, lepas ni, cuma bangun time feeding je. Tidur time malam masih dibedung sebab makcik kecik ni cepat terkejut. and aku percaya dengan teknik perbedungan ini, baby tidur lama skit.

Di entry ni saje nak imbas dan ulas tempat2 tidur Hafiyya. So sila tumpukan perhatian anda.

Masa dekat hospital, Hafiyya slept in a bassinet for 7 days. The first week dia tidur dalam incubator, lepas tu baru pindah ke bassinet. Sedap je dia tidur dalam ni, rasa macam nak bawak balik je bassinet ni. Sebagai kenang kenangan katanya.


Tak dapat bawak balik bassinet takpe, aku bawak balik baju hospital. Bila besar boleh tunjuk kat dia kan sebagai bahan bukti. Bukan takat baju, bedung spital pun aku bawak balik.

Amboi banyak betul bahan bukti.


Hafiyya slept in her cot since bringing her home from hospital. Ye lah dah beli mahal2 kat Babyland kenalah train dari awal tidur atas katil sendri kan. Awal2 tu memang berjaya la, asal kenyang je letak je atas katil terus tidor. Kalau melalak2 tu, dodoi skit sambil berdendang2 dengan pelbagai step for few minutes, pastu letak lah dia dalam katil, maka lenalah dia.


Ni idea canggih aku la ni nak beli buai bagai. Biasa la idea nak memudahkan kerja memang serah kat aku la. Instead of exercise berdendang menari bagai, pakai la buai. Sonang keje ai. Memang lena gak dia tidur dalam ni, tapi time malam angkat la tidur atas katil.


Ni bakul ajaib ni, biasa diangkut kesana kemari ke rumah MIL. Dia tidur dalam ni. Lena gak. Tapi of kos kena didodoi2 la sebelum tunggu dia lena and letak dia dalam ni.


Tapi bebaru ni, we had the "family bed" thing at night. Ni sebab baru2 ni akal dia nak tidur dipeluk la pulak. Tak lut dah lah segala dodoi2 berdendang and buaian bagai. Ni time malam2 la. Sukahati kau la sayang, janji mummy boleh tidur.

Walaupun ada pelbagai pendapat kata tak elok baby tidur sekali, I still like being able to be close to her and vice versa.


Tidur biasa kepala Hafiyya atas lengan kiri and tangan kanan aku peluk dia. Sejak jadi mummy ni, I'm a really light sleeper, so hopefully there's no risk of me injuring her, and the slightest change in her breathing usually wakes me up. Tapi si daddynya ni tidur mati sikit, (rujuk pic di atas), so perlu ada langkah berjaga2 disitu.

Lepas dia lena barulah transfer dia ke cot, walaupun kekadang malas nak transfer. Kesian pulak tengok dia lena diulit mimpi.

Tidur dengan mummy sementara waktu ni pun takpe la sayang, you will only be my baby once!

So where does/did your baby sleep?

20 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

amani tido di tengah2 antara bonda ngan daddy dia..heheheh....xkasi bonda ngan daddy mesra2 lagi...hahahaha

rATu kEBaYA said...

banyaknya betul kelengkapan tido hafiya ni ye... tapi aishah lebih suka baby tido sekali.. senang nak nyusu je terus hala.. tak sempat nak melalak.. hehehe

~ana~ said...

wah..bakul ajaib tu x tahan..hah3x...

comel la hafiyya nih...

erk...x menjawab soalan la...

kak ina mail said...

akak jenis biarkan dia tidur sendiri.kalau buaian, masa siang, tapi tak enjut pun.anak akak suka tidur terbalik.Baby okey je, waktu malam kita pulak risau dia tak tidur.
Biar je kalau dia nak main waktu malam, tapi kena pantau, lelebih lagi kalau kau ngan baby tidur atas katil sekali.

MamaYatie said...

so cute...lena diulik intan

qellissa said...

where does my baby sleep?? hmm saadly for the time being i dun hv a abay yet..maybe akan dtg i akan suruh dia tdo kat baby cot cam u punyer tu..berkenan lak nengoknya..

ieda said...

cumeinya haffiya .. suka tgk gambar haffiya dgn daddy tuu :)

NUNU EERA said...

alala..kjp je princess ni da bsr..nnti die da bsr blh la mummy ajk die g tgk muve..;p

maya amir said...

ohhww! bestnye tidur dpt peluk baby, bau baby tuh..pheww..i sukak:)

Lady of Leisure said...

my mum pun slalu cakap baby selesa tido kalau kene bedung hehe

Sue said...

time malam sekarang ni my lil' princess (11 months) tidur sekali dgn i and mr hubby..and siang tidurkan dia dalam baby cot.

Tapi dah lebih kurang seminggu my lil' princess tak tidur dlm baby cot coz abangnya yang sulung dah main lompat-lompat kat dalam tu sampai bunyi "praaaap"...hehehehehe..

rynas said...

akak mmg dr kecik anak tido sekali sebabnya lepas nyusu terus tidokan kat sebelah jer..malas nak angkat masuk baby cot dia..tapi tu ler anak jd manja nak tido mesti ada kat sebelah

Azmiezas said...

Salam...lama sungguh akak tak singgah sini,..dah besar rupanya anak buah auntie ni yer..

Kniedaz said...

esok kalau akak dah deliver kalau baby2 tdo sekatil, abah dia kenala tdo tempat len..tak muat dah hehehe

ct fad said...

Oooo patut le baju baby kat spital dah kurang..ko bawak balik ek...
aku pun rase cam nak gi amik satu le baju tu,tapi tunggu next baby la...

mahira oya said...

geramnya sy ngn tuan puteri..

ratusiput said...

anak2 ratu sampai skang still tido bwh ketiak ibu dia...penakut.kecuali cik kitol balik....syoh2...kena la jejauh...ibu nk peluk baba pulak.ehehehe...ambaoi sme pink gitu..sweet2..

ERMAYUM said...

hafiyya anak baik da bagi mummy dia leh tiudr bagus la tu hehe
dear anak 13 org semua baby sampai umur 3 tahun tidur sekali then slowly ajar tidur sendiri dah pengsan i transfer - i keje siang i bet kalu anak i tak tidur skali dari kecik takda la dia all rapat ngan i - i think tdur is a a good bonding time - cuma kena clearkan comforter kita from baby ja takut tertutup dia lepas - i tak letak baby tengah i letak tepi so u leh peluk anak sebelah laki sebelah heheh - wrap her in her own selimut -

SyidaGorjes said...

hamboi,banyak souvenir u bawak dari spital ek?ada hati nak bawak balik bassinet sekali?ish ish ish.dulu i tak letak aqid kat bassinet spital tu sbb susah nak angkat.or it was just me yang terlalu berhati-hati sbb takut jahitan terkoyak.kat umah aqid tido kat sbelah i kat katil.i rasa mcm tak bape parctical for me utk letak dia kat baby cot (tak beli pun sebenarnya).kalau travel, i guna bakul yang bole pasang safety belt tu (itupun hadiah dr contractor ku, ngeh ngeh ngeh).so moral of the story, safety first.

win@momyShaneQeisha said...

comel2 tempat beradu tuan puteri nie.very cute!