Thursday, October 14, 2010

Sleepless in PJ

The biggest challenge I faced as a new mother was learning how to get enough rest. Nak2 sekarang my husband sudah berangkat ke Kuwait demi tugas yang menanti di sana. Jadi ibu tunggal la aku sementara waktu ni. So not only my husband "work long hours at a stressful job," I do, too! Mothering has very long hours because we are on call day and night, seven days a week. Macam surirumah la, kerja tak berhenti2, ada je kerja kan kan kan.


Tapi dah set dalam mind, orang lain boleh, takkan aku tak boleh kan. Duk dengan parents, ada bibik lagi, insyaAllah should not be a problem. Masalahnya aku kurang gemar bibik pegang2 anak aku. Tak suka tak suka. Family takpe. Maybe I'm not ready yet.

Sekarang dah day 45, Hafiyya still prefers to sleep all day and party all night. Maksudnya, siang2 kalu, ko tidokan la dia apa2 posisi pun, bedung ke tak bedung ke, dia akan tidur dengan lenanya.

Gaya bebas
Bedung

Malam, hmm berperang nak tidokan dia. Lagi kerap minum susu time malam. Kul 11pm siap la. Sampai kul 5 baru dia tido. Tanak tido takpe, tapi Hafiyya akan merengek2/ menangis nak mintak didukung. Dukung sambil duduk takpe, nak jugak didukung sambil tawaf satu rumah. Bila dah didukung sambil didodoi2, bulat mata dia. Takde tanda2 mamai or mengantuk pun. Cargas ok Hafiyya bila malam2.

Hafiyya hafiyya.

[Pic menangis time malam takde. Tak cukup tangan ok nak snap pic malam2.]
Ni kalau siang, kena gerakkan time feeding. I love u la Hafiyya!

Aku tau, I should sleep when the baby is sleeping. Every hour or two of nap or quiet rest can make the sleepless nights more tolerable. Masalah problemo is, I feel truly exhausted, and I don't always "sleep when the baby sleeps," though.

Kena makan ubat selsema la nak bagi mengantuk.

19 comments:

rATu kEBaYA said...

memang macam tulah... kena sabarlah adia.. nanti dah umur 7/8 bulan dah boleh tido lena sikit malam...

aishah dulu pun selalu macam tu jugak... malam menangis siang tido dengan nyenyaknye... huhuhuhu

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

hafiyya sangat comel ohhh...
ohhh hafiyya suka tido siang..party malam nyek..aduhhhhhh nasib baik amani siang n malam suka tido..hehehehe...sebab dia taw bonda dia kena keja....:P

~ana~ said...

mummy hafiyya dah slim la...kagum ai....:)

kak ina mail said...

Kalau dia nak dukung, jangan ikutkan.nanti ditakuti jadi rutin pulak.buat sementara waktu ni biar dia menangis, lama-lama dia tengok kita buat dunno je, dia berhenti sendiri menangis.jangan paksa tidur, walaupun waktu malam.biar dia buat aktiviti bebas, nanti dia dah penat , boleh tertidur sendiri.akak bagi panduan je, macam akak jaga anak akak dulu.

maya amir said...

betul..being a mother mmg penat...tapi, enjoy kan:)tk good care of yourself k..

:: iManja :: said...

syomeylah hafiyya ni...cubalah tido jugak utk kebaikan u. Sket hari lagi insyaAllah hafiyya dah boleh folo time tidur yg normal. Cam Alany cukup je umo 2 bulan dah start tidur teratur...pukul 10 tido, kol 6 pagi baru bangun. cume siang tu tido kejap² je dia...selebihnya nak main.....dan u adia sgt beruntung dpt berkepit dgn anak 24jam...

SyidaGorjes said...

nasib baik bakal menantu u(aqid) tido ikut timing yang betul masa dalam pantang dulu...hehehehe.i pun akan tido dgn senang hati,jiwa dan raga...

cikCOKLET:) said...

comelnya hafiyya :)

POSH76 said...

jadi mummy camtula walau macamana penat thgk muka hafiyya mesti coolkan...nasib baik ada family member yang turut membantu..kalu u sorang2 payah jugak

NUNU EERA said...

hafiyya.. be a gud daughter..;)

ieda said...

cumeinya haffiya .. berbedung layie suke akak tgk .. good2 .. :))
x per dikk biasakan diri , sib baik ada mak lagikan , leh banyak membantu.. kalau akak dah lega sbb mak lebih paham kan :))

gee ryder said...

u kena tido dudukla sambil riba dia..i camtula masa anak 1st dlu..yg 2nd ni ok xbyk mslh sgt,mlm dia mmg tido lama,bgn kejap je nyusu..aman mama dia nk tido haha

btw,thanx cos sudi singgah my blog.
Keep in touch k :)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

beso nanti jadi orang yang bijak dan berguna yek

rynas said...

ohh itu adalah cabarannya menjadi ibu time pantang ni. bila dah besar sikit oklah dia...take care yer

mahira oya said...

tido pon comey..gerems..letih tu..

win@momyShaneQeisha said...

comelnya haffiya ni..mesti cute mcm mamanya

ERMAYUM said...

Qayyum macam ni la merengek nak suh pegang ja then i tak tahan jadi zombie i beli enjut2 letak atas katil n boyan baru la legaaaaaaaa - :) but u will miss this moment Adia so walau ponat :)

mamawana said...

Salam,

Ikut pengalaman mama, dlm pantang paling senang jaga baby cos dia asyik tidor aje, tidor 18 jam, nyusu badan tak penat cuci botol, rebus botol. Baby tidur kita tidur. Baby nyusu badan alhamdulillah lebih senang. Pengalaman masing2kan... berdoa banyak2 agar segalanya dipermudahkan. Take care.

ratusiput said...

baby mmg alomost cenggitu.malam aktif sbb siang dorang dh tido nyenyak.sib adia tak keje..kalau keje...mak aih..mata panda dapat.ehehe..