Friday, October 15, 2010

Rambut dan kopi

My hair was getting unmanageable, huru hara dan serabai. Maklumlah duduk lama kat gua. (read: hospital) and I am not the type applying styling moisturizer or etc and then blow dry with bla bla. Takde masa ok. Dulu takde anak pun aku malas, tambah2 ada si kenit ni. Lagipun nak style2 rambut ni takes a lot of effort, energy and time.

Oleh yang demikian, pada Thursday yang damai (semalam la tu), aku ke saloon buat apa yang patut. Ni juga sempena menyambut hari ke-45 hari lepas bersalin, yakni hari merdeka leh bersuka ria. Ingat nak potong pendek lagi, tapi setakat ni je la mampu. Shoulder length. Nak pendek lagi gua tarak berani wo. Sesuai la dengan imejku sebagai mummy yang cute.


Pastu amoi kat kedai duk kata la rambut aku banyak gugur. Memang pun orang pas beranak banyak gugur rambut kan? So dia pun promote la tonic rambut untuk melebatkan rambut aku yang memang dah lebat ni and aku pun amik la. Tu la korang jangan la promote apa2 kat aku sebab aku cepat terpedaya.

Aku ingat harga mende alah ni dalam RM4o ke apa, rupanya RM12o! Rerupanya bila google, jumpa kat Shins harga online RM98 je. Cis!

Tolak tepi la. As the assistant's washing my hair, they'd also massage my head and the back of my neck a good massage. Fantastic gila, after penat lelah di rumah. Nak jugak treat diri sendiri kan.


Alang2 nak treat diri sendri, beli lah secawan kopi di Starbucks. I guess I'm one of the weird ones because I don't like hot coffee. So pic di atas adalah proses menyejukkan coffee terbabit.

Dah la tak cukup tido, lagi mau minum kopi time siang2. (read: time hafiyya tdo). So malam tu entah apa angin dia, hafiyya tido la pulak, aku yang berjaga. Deym u coffee.

Sekian wassalam.

19 comments:

rATu kEBaYA said...

hehehe.. terbalik pulak dah ye.. hafiya titon mummynyer pulak berjaga..

maybe hafiya dah beralih bulan kot.. tu yg dia tido malam.. itu ikut org tua2 cakaplah

M.i.r.a.n.d.a said...

best kan jd mummy. haha. sedapkan hati. tp mmg best what =)

owh psl rambut gugur tu even i skrg anak da 17bln masih lg gugur. lps potong rambut ok, best sbb rambut tak sepah2 kt lantai. tp 2bln lps tu gugur blk. cuma tak la teruk mcm baru2 lps bersalin tu. horror. kat mane i ade..kat situ la ade rambut. haha.skrg ok sket la dr dl..

kak ina mail said...

Gunalah daun bunga raya.ramas-ramas dan lumurkan kerambut.itu petua rambut gugur.memang berkesan.Lagi satu cuba safi limau purut.akak syorkan kat anak akak, dia pun kata okey. produk murah ada jugak yang bagus.

farahfatihah said...

moralnya, jgn minum kopi hehehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

memang la babe...lepas bersalin rambut kita akan mula berguguran like daun2 kering...*wah apakah...*...

mahira oya said...

cane nk lebatkan rambut??heee

win@momyShaneQeisha said...

saya pun sama dulu,takut betul tgk rambut banyak sangat gugur

~ana~ said...

so mummy, no more coffee..mlm ni tdo sama2 dgn hafiyya...:)

SyidaGorjes said...

semalam sampai ke ou tak?
wah, berjimba sakan lepas confinement yeaaa....
dulu i drive masa lps pantang terasa macam pening, did u feel the same?or aku sorang je?(kes terpencil).

Alin Marlini said...

Adia..kalau berkesan jgn lupa kongsi kesanya ek..anyway..suker sgt berkenalan..hehehehe..hrp2 selalu dpt kongsi info..

Kniedaz said...

sesekali manjakan diri tak salah..akak pun lama tak g saloon potong rambut..rindu kat Cindy, hairdresser akak tu huhu

Sue said...

start 3 bulan pertama selepas bersalin, rambut i pun start gugur. Pernah baca satu artikel (lupa plak kat mana) yang itu memang perkara normal..

POSH76 said...

paling takut hair loss...I pun tgh cari hair tonik leh ler beli ni...

.s.o.f.i.a. said...

sedapnya kop starbucks........ lama tak minum..... =(

hamzah ian said...

nyam2 starbuck

ERMAYUM said...

hi dear dah habis pantang ye merdekaaaaa :)

mamawana said...

Salam...

Jemput minum kopi kat blog mama... ihikkks

ieda said...

eheheh normal tuu dikk .. akak pun sejak berhenti bersalin nie .. rambut memang banyak gugur .. x leh panjang kalau panjang sikit gugur kerap sgt2 ..

bila gunting pendek dia berhenti gugur .. pelikkan :)

haaaa dah abis pantang 40 kan .. x nak teruskan ke 100 ker ?? heheheh

rynas said...

ohh rambut gugur tu perkara biasa bg ibu lepas bersalin. akak dulu rambur gugur segenggam...rasanya macam nak botak dah kepala..tapi lama2 back to normal tapi tunggulah mau 6 bulan gugur