Thursday, December 2, 2010

Kedai Emas

Kat mana ye korang beli emas? Kalau ikut my mum, biasa dia beli kat Habib, kadang2 Poh Kong. Tapi aku ni tukang ikut je la, untung2 teman dapat air kotak free kan dorang bagi. Time tu manader duit and tak berapa minat barang2 kemas ni.

Sejak dah kerja and berduit baru la suka jugak la baang2 kemas ni. Sejak kawin ni, aku beli barang kemas di Masjid India. Ewah macam la selalu beli emas kan. jaranggg jaranngggg ok. Ni semua ikut family in-law la beli di sana. Kan kat masjid India they have a few shops selling gold (selain Habib di Semua House) yang mana aku rasa harganya boleh tahan. Kedai emas kami pergi ni bernama Varusai.

Kat Penang pun ada branch dia, hubby and me pernah pergi sekali di Jalan Kapitan Keling beli my cincin.. Kat sini ada rows of money changers and kedai emas, tempat India Muslim la majoritinya. Kedai nasi kandar pun ada.

Di depan kedai tersebut (merah) di Penang.

They can custom-made any design you like at any size. The workmanship pun bagus. Kalau korang nak gi sana, sila la cari bosnya bernama En. B atau En. K they will give u the best service. Discount? Well, aku tak berapa percaya konsep discount banyak2 ni. I feel that is better go for quality than discount, if they can gave discount banyak, just imagine how high they mark up the price. Kan nak murah dia kasi diamond yang kurang gred pulak.

Actually nak cerita, teringin la beli emas bila tengok pamphlet dari Habib ni. I teringin nak beli gelang baru. Tengok la camne kan. Nak tempah kat kedai biasa ke kan.



Ok la tolong doakan aku dapat gelang baru ye. Kalau dapat earings sekali lagi bagus. Amin. And hopefully shining shining itu nanti will not end up in the safe box. Kufur nikmat nanti.

16 comments:

~ana~ said...

motif letak pamphlet habib sebelah cik piyya?hah3x...

i pun jarang2 beli gold. kalau beli mmg kat habib je..hu3x..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

huhuhuhuhu emas skrang dah mahal....nasib baik la ...mama aku baik hati tolong belikan rantai ngan gelang kaki tuk amani..hehhehe fuhhhhhhhh jimat duit aku.. :P

M.i.r.a.n.d.a said...

1st time beli emas sendiri time nak kawen. haha.

Izan Ishak said...

ohhh...hafiyya dah besar.comelnyee...

ehhh...kalau beli emas byk2 tak pakai dan disimpan nnti kena zakat plak...hehe...

izan sejak mengandung twins sampai skrg, malas nak pakai brg kemas...

kak ina mail said...

Sorrylah akak jarang pergi kedai emas ni. poh kong je yang akak tahu, sebab sinonim sangat nama tu ngan kedai emas.Arwah dulu minatlah beli barang kemas. Amboi Hafiya dah bergambar ngan barang kemas nampak.nakal ko ye.

qellissa said...

dah lama x g kedai emas..emas da mahal ler..tahun lepas beli baru 121 skrg da 157 ea? dussshhh mahal sungguh within a year naik mencanak2..nasib baik i ni x gemar sgt pakai emas..=)

ieda said...

akak kalau beli emas suka di Wah Chan @ Poh Kong .. ok lahhh
adakalanya pueh hati ..
skrg emas tgh naik mencanak kann dikk :)

ratusiput said...

ratu tak larat dh nk bli emas...mahal sgt...ehehe...kot tggu ade duit tak pakai sok baru bli...(bila la ade duit tak pakai ek...)

SyidaGorjes said...

I tak bape gemar pakai barang kemas.sbb I selalu hilangkan.so I pasrah je dgn beberapa keping yang ada ni.
Apakah motip cik piya amik gamba dgn pmplet habib?nak mendidik supaya suka emas dari kecik?hehehehe

maya amir said...

hahahah...si hafiya jugak jadik mangsa..letak pamphlet seblh hafiya..motif???hehehe

Shiela Latif said...

kudoakan semoga kau berjaya mendapatkan gelang emas ni nanti...bukan apa...bagus untuk kita sebagai saving gak...kalau barang kemas boleh kita pakai2...kalau cash simpan dalam bank....sama jer dua dua...

kalau i prefer kita pakai kat tangan...suh encik abang invest sekali...bukan rugi pun...nanti bila dia susah kita gak yang tolong (ceh! pengalaman sapalah ni?...ekekeke)

beli tau jangan tak beli... =))

win@momyShaneQeisha said...

haffiya nak barang kemas juga?tak per bagi laluan ngan mamanya dulu ya.saya tak brp minat emas, lebih suka silver saja.sekali sekala tak apa kan

cik helena said...

TAK SUKA PAKAI EMAS.BELI UNTUK PELABURAN :)

oya said...

wah gelang baru ye..best3

Mama Hanim said...

habib dekat je dgn umah, tp biasa bli kt kelantan takpun kedah tp kedai made in kelate lah..hehe.. bli dinar emas pn ok gak, bt saving..

ERMAYUM said...

baby muka sedih ja dia nak gelang gak tu :d