Wednesday, December 22, 2010

Gelang oh gelang

Kecik dah pakai gelang ye?

It seems to me that it's cute, sure, tapi bila membayangkan masalah2 lain seperti tercekik (untuk rantai), sakit bila terkena sharp edges, etc that it doesn't seem worth it. Mungkin pakai untuk certain occasion contohnya Hari Raya or weddings, but certainly not every day.

Tu pendapat dulu la. Or maybe aku cakap camni sebab kecik2 mak aku tak pakaikan barang kemas kecuali Hari Raya. Faktor utama: jeles tengok kecik2 dah pakai barang kemas. Hehehehe.

Mummy yang ngidam, baby piya dapat dulu ye.

Actually Hafiyya dapat hadiah gelang dari tok umi nya. Terus dapat 2 utas. My MIL is a kelantanese and as a part of the culture kot, babies receive some type of gold jewelry. Correct me if I'm wrong ye. Statement adalah thru observation and experience.


Takpe ke kecik2 dah pakai barang kemas?

For me as long as you take it off when it gets too small, then there's nothing to worry about. Aku pun ada gak bracelet and rantai masa kecik2 dulu. Tapi takde la pakai masa baby, start pakai di usia 4 tahun gitu.


Actually come to think of it, kata la tok uminya hadiah kan jewelry di setiap besdaynya baby piya ni, she may have more jewelry than me. So apa kata MIL hadiahkan sekali jewelry kat menantu bertuah dia ni. Kasi seimbang gitu. Wah berangan.

Ok la nak sambung berbaik2 dengan MIL ni. Bye.

25 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Amboi bertuahnya Hafiya, dapat gelang emas. campak kat makcik satu. Adia , apasal lah ko kasi depa kan tangan SiHafiya jadi cam tu. Naik umur 2 tahun, mesti penuh tangan si Hafiya ngan gelang emas.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

amani pakai time dok kat umah ngan jalan2...klu hari aku keja..hantar amani g umah pengasuh aku buka..sebab worried jugak kan..bukan la cakap pengasuh tue amik..tapi berhati2..

maya amir said...

hahaha..takleh tahan tang ayat last tu.. nak sambung berbaik dgn MIL tuh...;p

qellissa said...

salam babe,
bestnya baby fiya, kecik2 da pakai barang kemas...jeles sungguh...MIL u nak DIL lagi x? i sudi jadi DIL dia..hihihi

~ana~ said...

hebat cik piya..kiri kanan gitu...


kelip2 noks...:)

ala adia, xde had umur brp pun nak pakai brg kemas ni..ok je bila2 ms pun...tu pendapat i la...

erk..btw, MIL u tau x birthday u bila? kalau x, u kena mention dia, be dpt mcm cik piya gaks...:)

Queen said...

bile2 sok gelang2 tu semua lebur buat gelang baru.. =)

atau tolak utk dapatkan gelang baru utk baby....

my mum pun kelantanese.. and orang kelantan ni memang sangat addicted dgn gelang..just bgtau mintak izin nak tukarkan dengan gelang baru..insyaAllah..silap haribulan dapat berlian lagi.. =)

atty's said...

betuahnya piya , kiri kanan
mengerlip2

ingat masa umur 6 thn , mak suka pakaikan kty gelang emas
tp sbb pangai macam jantan , masuk sungai , keluar sungai , sokmo ilang je ..

ratusiput said...

ble je...mmg dh biasa camtu baby pakai brg kemas..sib ratu takdok ank pompuan.dhla mas mahal skang ni.ehehe...tp adia kena jaga bebetul la takut ade org berhati jahat kn...yela baby ne tau nk jerit ke apa...tau je la zaman skang ni ramai yg ske amik kesempatan...

SyidaGorjes said...

"kasi seimbang gitu"......wah best le kalau camtu kan.mesti u menadah tangan je untuk MIL u sarungkan gelang kat u pulak.hihihi.

i think kelantanese mmg mcm tu kot sbb my cousin punya MIL pun bg kat cucu dia barang kemas.

cik piya dah 3 bulan, tak payh pakai glove lagi kot.i dulu tak pernah bukak glove aqid, bila bukak, segumpal benang dlm genggaman dia.hehehe.

||imanja|| said...

alololoooooo comeynyer diaaaa.....
wah bertuah tu dpt gelang emas....
opah ngan tok alany pon nak bagi alany emas, tp dok tunggu dividen asb...hehehe

gewecun said...

a'a mmg kelantanese suka kasi emas..(pengalaman pasal saya org kelantan)..hihih..

Shiela Latif said...

waaa...chumillnya fiya pakai gelang emas tue...untungnya dak kecik nie dapat emas baby2 lagi...dah besar nanti boleh kumpul2 n satukan bagi besarkan lagi k...pandai tak aunty??..ekekeke

NUNU EERA said...

nnti hafiyya da besar mummy tukar gelang besar yek..;0

Lady of Leisure said...

hehe jeles kan nengok kids nowadays, masa baby lagi dah ada barang kemas gitu hehe

farahfatihah said...

wahhhhh meriah hafiyya dapat gelang..mau satu! hehee

Nowwa Fitri said...

Aunty pun tak byk gelang sayang oiii...choc mould banyak la..hahaha

ieda said...

amboiii cumeinya haffiya pakai gelang haa .. dua2 belah ada haaa patutlah mummy dia x dpt beli ehhehe

pasni dah besar haffiya beli untuk mummy pulak tauu :)

Ermayum said...

haaa dah ada gelang if sapa sapa tanya ni laki ke pompuan tampauuuu ja :)

rATu kEBaYA said...

setiap b.day fiya dapat emas.. cukup 20 tahun.. fuh bersusun sampai tak muat adia... tu kalau sorang bagi.. kalau dua2 nenek bagi.. double tu..

Azmiezas said...

Uii..silaunya mata Auntie tengok baby pakai gelang..kalah auntie kalau mcm ni..

oya said...

seronoknya ngn gelang...shining..nice

Hantu Kak Limah said...

memang suke pakaikan anak pompuan aku gelang or rantai emas..nampak cute sangat..tapi aku risau bile hantor kat org jage,tak pasal2 kene rentap ngn bebudak lain..kang gigit jari jer...

maCy said...

wow dik. jeles kak tau. huhu

NeenaAnuar said...

amboi... bukan main berseri piya with blings2... :D

mamashikin said...

mmg adia..kalo kat klantan, mertua akan bg gelang bercukur utk cucu perempuan sulong..hehhe..

sy org klantan, tp kawin ngn tganu so tak dapat la gelang....hua hua hua!