Thursday, January 10, 2013

Separuh jalan


I don't know maybe it's just me, I tend to have this half-done-project-habits for certain kind of things. Mungkin aku terkena sumpahan labi2 kot. (alasan) and need to attend motivation course.

Sebagai contoh, business yang diusahakan. Wah usahakan tu, padahal usaha la sangat? Businessnya berupa pre order and ready stock handbags and baju. Pasal handbags tanak elaborate la sebab kisah kegagalannya malu nak diceritakan.

*tekup muka*.

Blogshop baju saya dah tak aktif so takyah bukak la (sambil menyertakan link kahkahkah)

Pasal baju you know fashion industry is quite difficult because it have A LOT of competitor so kena betul2 all out jual and market your product. Nak compete dengan seller yang sedia ada nama bukan senang unless you have your own unique customer and your clothing are different, tapi kena BANYAK la.

Ada la few tempat pemborong ni kat KL. Yes, you might not be getting the best margins but compared if you get it from online supplier (oversea etc) you get to feel the quality and confirm with the taukeh kedai that the stock will be available for you. Satu masalahnya, SEMUA orang amik baju from sana. So apa uniknya.

Kesimpulannya baik jadi PEMBELI dari PENJUAL. Kah kah kah. But I do hope one day I get good stuff/ supplier, InsyaAllah akan resume business balik. Aminnnnn. Siapa ada peluang perniagaan (baju/ handbags) tu msg2 la I.

Btw ni la hasil mannequin I, which was meant for my blogshop. Jadi tempat gantung aksesori and cardigan. Senang nak grab. Muahahahahah.


Do I never actually FINISH anything? Tak la jugak. Just that doing business is not my thing but at least I tried. Lepas ni nak jual barangan kesihatan pulak la. Contohnya:

Marilah berdoa agar tidak separuh jalan bab amik suplement ni. Up to this date, dah sekotak I minum. Hasilnya nanti I blog kan. Selama ni my track record was NOT good dalam konsistensi makan ubat/ vitamin ni.

BYE!

6 comments:

Syida said...

berlumba-lumba buat entry?
ahahahah
ephyra ni utk apa?

~ana~ said...

ada jugak entry hr ni...like3x...:)

makin gojes la adia lepas ambik ephyra ni...huhuhu

Kniedaz said...

susah juga berniaga ni...tapi bila dah ada buyer, rasa motivated pulak nak lebih maju..chaiyok chaiyok!

gee ryder said...

wahh ada jual ephyra jugak yer.
breastfeed bole minum ke tu?

Fadilah Aziz said...

Kalau i memang tak pandai menjual, sure tak laku sebab i suka kesian kat orang pastu tak pandai promote

ieda said...

bukan mudah nak buat online business kan .. nak2 skrg nie dah banyak business online sana sini huhuh naik takut lakk ..

apa2 punn akak doakan adia always success dgn apa yg adia buat ! ;)