Tuesday, January 15, 2013

Anakku Hafiyya


My little girl is already 2 years and 4 months old. How time flies. Ini budak cakap sangat banyak woo, ni dengan family la. Dengan orang luar lepas warm up 20-30 mins mins then baru dia ngam kot. But, shes quite hyper most of the time. I really don't give her sweets or etc (unless daddy dia or orang lain bagi senyap2 without my knowledge). Sekejap je kemas barang, sekejapan je la sepah balik toys dia.

Ni tak berapa sepah ni sebab baru kemas

Sebab terlampau aktif dan mempunyai semangat inkuiri yang tinggi, one fine day tu dia main dengan shaver daddy dia and shave 'misai' dia!

First cut is the deepest -Sheryl Crow. (Pic luka not clear but bengkak tu atas tu)

I know accidents happen, but I feel so bad sebab cuai. Macam mana leh dia capai shaver tu padahal kat laci and letak dalam2 pulak tu. Masa tu aku tengah solat Maghrib, tetiba lepas bagi salam tengok Piya tengah pegang shaver and ada darah menitik! Of course I was panic, tapi cuba cool. She wasn't crying, or even whinning, so I didn't want to scare her. Dia menangis after 10-15 minutes. Syukur the cut was not very deep. However the amount of blood was insane; it only stop after few minutes lepas itu sapu minyak gamat then lepas tu sembuh.

Malam kejadian dia demam and batuk secara tiba2. She breathes really hard and fast and I can see her belly going up and down really fast. Ni first time ni, tak pernah jadi macam ni. Esoknya bawak dia pergi hospital and doctor bagi ubat etc and dia kena pakai nebulizer. Since ini first time she breathes fast, doctor tak diagnosed dia asthma lagi, maybe sebab lain (viral fever, bronchitis etc).

Piya ni masuk bilik doctor pun payah, tambah  if it involves a nebulizer.


They had to pujuk/ force a nebulizer mask over the face of  the kicking, screaming Piya at least a few times.

Lepas tu masa kat hospital tu adalah kakak tu tanya, Piya ni breastfeeding baby ke? Aku jawab la tak, hanya untuk 2-3 bulan sahaja. And dia kata "patutlah selalu demam".

Hello? Mana kau tahu anak aku selalu demam? Jarang ok, and kau bukan ke datang spital tu sebab anak kau yang BF sampai 2 tahun tu demam jugak? Don't get me wrong, I salute breastfeeding mommies out there but I hate it when they talk as if kids who are formula fed are the unhealthiest and prone to falling sick.

Upah untuk budak jadi 'good girl' ketika setelah diberi 6 kali nebulizer for 2 days in a row. Just choose darling, mommy swipe daddy pay.



Letak je pic Piya suap Baby Alive dia makan ni kat FB, adala komen cousinku Nana. Tetiba kau ye, lepas kau tambah aku tambah la :P


Have nice day you all :)

11 comments:

Queen said...

yeah.. me also tak suka bila orang cakap gini kat me

:

"eh..sufiyyah kan bfeed..selalu jugak demam ye.."

rasa nak karate je

dah demam.. nak buat cane.. lagi2 sufiyyah duk nursery...
sorang selsema..berjangkit2 la selsema nya..

kesihatan..kekayaan.. bukan ahmad albab yang bagi..allah..allah..

=p

Kniedaz said...

sekejap je dah besar kan...budak2 memangla akan demam..orang kata dalam tempoh pembesaran dia kan dia main macam2 tu yg demam...asalkan jangan melarat...anak akak kembar tu pun pernah kena nebulizer sebab batuk kahak..nangis tak hengat huhu

Mama Hanim said...

boleh kata skang ni musim demam kan, batuk2 x kira usia. kat kedah ni jap hujan jap panas plak tu.

mmg hangin la bila ada statement cmtu kan. Satu lagi ayat best if anak dia sebaya anak kita tapi dh ada 3 adik(sorang setahun la tu). Mesti manja tu anak sorang kan?

Hai jeles ke anak kau x sempat bermanja coz dh ada 3 adik? lalala..

rATu kEBaYA said...

biasalah tu. bebudak demamkan.. cuma kita kena selalu pantau jelah... kekadang orang ni suka nak sabitkan sesuatu perkara tu.. padahal tu kan kerja yang maha esa. kalau menyusu lebih dua tahun takkan demam ke.. lebih ke kurang ke mesti ada kekurangan nyer..

~ana~ said...

nurse tu sekolah x habis kot...pantang i kalau nak kait kan bf dgn anak selalu sakit la, anak pandai la, anak tembam la....ntah hapa2 je kan...

btw, i sokong cakap cousin u tuh, ciri2 seorang kakak tu teserlah sgt dah tu....

NUNU EERA said...

i like commnt Shzna Nana tu..;)

Fadilah Aziz said...

ei, memang takda lesen mulut nurse tu ye, soletep baru tau..

kalau i pun sentap tu, sakit ke demam ke itu kan ujian Allah, even my anak bf lama pun still sakit sakit..

bestla piya dapat doll baru..siap bg makan lg, cute girl:)

rynas said...

alo..comeinya Fiya dah lama tak tengok dia.

Syida said...

piya, tak boring ke main sorang2?
abdul rahman da pegi school.
piya nak main dengan sape?
sila order adik kat mummy

Uncle Lee said...

Hi, kid at this age are curious as well love to imitate older folks.
But she'll be fine. Children bila this age will make parents lintang pukang, kelam kabote sometimes.
You got a cute girl there....
Have a nice weekend, and keep a song in your heart.
Lee.

gee ryder said...

sian hafiyya nasib tak teruk.
hafiyya dah pandai becakap betul ke?
afeef cakap banyak jugak tapi banyak bahasa german lagi hehe.
bole dah sebut kalau ajar tapi tak pandai nak buat ayat