Tuesday, May 28, 2013

I'm broke but I'm happy


Saman AES
 
In 1 month +++, saya mendapat 3 saman AES. Hebat bukan.
 
Pffffft!
 
I for one will have to admit I do have quite a number of "samans" for speeding eversince I got my license. But I gladly pay the fines. Tapi kali ni gua dapat 3 AES saman berturut2 beb. 1st and 2nd saman dah settle la via MyEG, ni kali 3rd time...
 
*lappeluh*
 
 Pokai la gua!
 
 My 3rd love letter from JPJ :)
 
"AES is operated by JPJ but that doesn't mean that PDRM won't mount their own speed cameras. So you can still get summonses from both JPJ and PDRM". Oleh yang demikian ikut je la peraturan jalan raya ye adik2.
 
Saman dari JPJ memang takde diskaun2 bagai ye. RM300 for speed limit. You do the maths.
 
Surat dari Poslaju
 
Pastu tadi dapat plak surat chenta dari Pos Malaysia. I purcharsed new handbag from Europe (baru dapat duit kutu katanya) tunggu 3 minggu tak sampai2. Rupanya sangkut. My parcel being held at Kastam KLIA.
 
"All items above RM500 are detained by Malaysian custom. The most important question now is what is the item. It may or may not be taxable depending on custom officer's classification. In this case you will have to provide the necessary technical infomation/brochure to back up your case."
 
The thing is, ikut nasib la. Kastam ni pilih/ check secara rawak je. So barang aku la yang kurang bernasib baik itew. 10% tax tu dari harga barang.
 
*gulp*
 
Takde time lain ko nak muncul kan. Time aku pokai ni la ko nak sangkut
 
So cara nak collect:
 
1. appoint Pos Malaysia as a Customs Agent to clear the package (RM49.50 service fee) - Fair, I think. Otherwise you'll have to drive to the LCCT terminal where the Pos Office/ Kastam office is located.

2. or self declare at KLIA - malas!

3. or appoint a 3rd party agent as a Customs Agent - ?
 
Yang no. 2 tu macam tak larat je. Dahler pagi semalam I woke up earlier than usual to pick up my grandmother at KLIA, waited for 1++ hours kot sebab flight dia delayed. Ok that's not the point tapi aku penat kot nak gi KLIA lagi. Kalau lah surat tu sampai awal sikit boleh la sekali harung kan.
 
I dunno la. I just want my bag. Berapa aku kena bayar tax ni wehhhhh.
 
I is pokai :( Kena mandi bunga ni. Eh.

11 comments:

.::WaNiE::. said...

hahah tula kan kalau time nak kene tu, sekali bertimpa2

pokai pokai

beb cemana nak cek saman aes eh?

Syida said...

10% fm the bag price is a lot. kalau i mmg agak nanges la.

~ana~ said...

nak gelak dulu la...

hahahaha....

tp lepas tu nak kesian la...
kesian kat u...huhuhu...

Mama Hanim said...

10% banyak kot.. mau nangis dulu woo b4 happy dapat barang..huhu..

ieda immi said...

tu lah dia
sabar ye dikk

bila ada kata nak hapus AES , api org sangkal x percaya .. skrg kena redha terima .. padahal ada akal boleh fikirkan .. huhuh

Marsha~ said...

Cekik darah je kastam ni.... tp rasanya boleh buat rayuan kot....

Kniedaz said...

Banyak tu Adia...huhu...

oya said...

ala sian adia..now i teringat i pernah dpt surat berdaftar but tak dpt nk amik..dunno what is that..

oya said...

ni sama mcm kita la bersarang

Zasillah Ariffin said...

Memang pokailaaaa

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI