Monday, May 13, 2013

Apam dan Hari Ibu

Made apam polkadot for pre mothers day (Saturday). First time buat ni, not bad. Of course, dua orang budak ni, Abdul Rahman and Piya ate 1/4 of it before being served.

Sedap lettew.


Resipi di ambil dari bog seseorang, lupa dah. And diubahsuai step2 tu ikut tips2 untuk menggebukan dan melembutkan apam and bagi kurang berlubang.

 Bahan:

140 gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum
110 gm castor sugar
75 ml susu segar atau susu cair
2 biji telur
1 tsp ovelette
1 tsp esen vanilla
Filling (ikut taste eg strawberry, chocolate, kaya)
Pewarna
25-30 keping mangkuk kertas dan bekas.



Cara-cara:


1. Pukul telur, kastor sugar, esen vanilla and ovellete sehingga sekata. Jangan lama sangat maximum 2 minutes sahaja and putar guna medium speed.
2. Masukkan tepung , serbuk penaik dan diselangselikan dengan susu.
3. Putar sebati hingga nmpk kembang dan gebu. Pun jangan lama sangat agak2 serasi ok la.
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih. I pakai plastik bersih je pastu potong sikit hujung plastik. (actually guna piping bag kumpul udara and tambah gelembung dalam apam, lebih afdal sccop sahaja adunan, only the dot dot part baru di piping kan.)
6. Letak 1/2 adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, kemudian letakkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian piping kan dot-dot kan dengan warna pilihan.
8. Kukus 10-15 minit sehingga masak. Jangan lupa tutup penutup pengukus dengan kain so that air tak menitik ke atas apam.


So inilah minum petang kami, ubi rebus and sambal ikan bilis and the not-so-famous apam polkadot. Aku guna jem strawberry je as filling.


On Mothers Day, wished mama Happy Mothers Day and bagi gift. We asked if Mama wanted to go out for Mothers Day lunch or dinner. She said no. Instead she cooked Nasi Lemak for breakfast. Sedap wa cakap lu. Lunch time baru bawak dia keluar, makan Sushi King :) Btw got this messange from MIL, sebak pulak baca mesage short and simple tapi mendalam. 


Happy mother's day to all strong mothers out there. You guys are the strongest being ever. Strong mentally and strong in enduring pain. Happy mothers day Mama and Ummi, I know u r not reading this but u know I love u.

6 comments:

~ana~ said...

wow....adia buat apam polkadot...nnti kalau ada pot luck, bleh la bawak erk..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ermmm pink...cute kalo anak saya tu memang suka sangat la....

Normi Nieza said...

selamat hari ibu..:)

Mizz Aiza said...

comelnya.. selamat hari ibu.. :D

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

cerita dewasa said...


Keep up the good work!
Thanks for sharing.
cerita dewasa / cerita 17 tahun / cerita panas
cerita sex / cerita abg / cerita bokep
abg hot / gambar hot / cerita horny