Sunday, May 22, 2011

Thomas Chan mali chan

Yesterday I dragged along my sister out with me to accompany me to take our grandmother (tok) out shopping with us. Err ayat berbelit eh. Ayat mudah : paksa adik ikut shopping sebab aku susah skit keluar berdua dengan tok sebab tok cakap banyak heheh plus nak bawak Hafiyya sekali.
Destinasi: Empire, Subang.
Agenda : Tok needs to get a pair of good shoe sebab dia nak pergi KK next week. Yeah, tok will be attending a kenduri there and will be flying off KK dengan kawan2 sekampung dia. Jangan main2 ok, nenek aku ni kuat lagi berjalan :)

Kedai dituju : Butik Thomas Chan, Upper Ground, Lot UG-27, Empire Shopping Gallery, Subang Jaya.


There was two SA in the shop, Melayu but she wasn't too knowledgeable about shoe construction especially when I asked how the shoes are constructed. Saje je test power sebab I bought a shoe from here before and SA yang attend aku dulu tu sangat terror and knowledgeable sampai aku terpengaruh and kosong duit dalam wallet.

Tapi memandangkan SA ni pun orang Kedah so tok aku suka je dia kan. Sekampung katanya.



Kasut kat sini agak pricey ye sbab kasut di sini terkenal dengan orthodonthic sole. Ala yang kusyen2 kat kaki tu ikut size dan keperluan kaki. Untuk orang yang ada masalah kaki macam mama memang sesuai. And untuk tok, pun sesuai. Dia dah lama sakit tapi duk tahan pakai kasut biasa.

Harga:
Ready 2 wear (RTW) around RM250 - RM550. Kalau ada orthodontics insoles lagi mahal
Made to Measure (MTM), the price went up by another +/-RM300.
Price vary on what type of leather or material used (??); calf, ostrich etc.

Dulu my wedding shoes pun from Thomas Chan, without the orthodontics insoles of course. Their shoe design is a bit special and unique and the heels are not so high. Korang tau la kan aku ni clumsy skit so heels tinggi tak sesuai ok.


Since mahal aku suruh tok pilih and test betul2, kalau leh test kasut dengan round satu empire baru puas hati hehe.

Design untuk orthodontics soles ni tak banyak tapi acceptable la designnya. Takde la terlalu makcik2. Tok ni jiwa muda skit ok, kasut nak kena ada heels skit.


Turun 1 kilo ok mengangkut Hafiyya ke hulu hilir dalam carrier ni heheh

When a kaki sembang meets a kaki sembang

Hafiyya with her cu and onyang :)

So siapa yang ada angan2 nak design kasut sendri pergi la kat dorang ni sebab shoes can be custom ordered on customers design and needs. Harga belakang kira.

And article pasal Thomas Chan disini. Sekian wassalam.

11 comments:

~ana~ said...

erk..tlg tnya tok, apa rahsia kekal nmpak muda...:)

btw, nmpak u carry piya, mcm kakak carry adik..hu3x..

ratusiput said...

oi mak ai rega dia adia...seriau :)

rATu kEBaYA said...

rege boleh tahan ye adia.. tu untuk kasut kawen oklah.. huhuhu.. tapi masih berfikir2lah..

SyidaGorjes said...

buat masa sekarang, takde hati nak beli kasut.tp tungguuuuuuuuu lepas pantang, akan ku rembat semuanya.muahahahaha

qellissa said...

Thomas Chan? Tak ketahuan plak babe..yg i tau Wah Chan..hihihi..tp ok lah rega dia coz made for comfort kan? dr beli yg jenama mahal2 pastu pakai pun x selesa mana i think better beli kat cni je..=)

Mama Hanim said...

btul tu adia, menang membeli menang memakai kan.. satu bentuk kepuasan tu.

gee ryder said...

whoaa mahalnye thomas chan ni...tak pernah masuk pun. tapi takpe yg penting selesa.

maya amir said...

eh skali tgk mcm anak erra laa piya ni..wah adakah nak kata adia mcm erra fazira..wah wah..sure kembang idung;)

Hantu Kak Limah said...

x penah masuk sini...kalau dah selesa,mahal sikit pun x pe..tahan lama........

Iznie said...

tok kamu nmpk muda la sis....

makan jamu apakah? heheh

comey la hafiyya....

cantik kasut tu...tapi harga dia....wahhh!!!!

Izan Ishak said...

tok adia masih muda lah.... boleh tahan juga harga kasut2 kat situ ye..