Monday, May 16, 2011

8 month old

Hola! Wah testing update via BB ye sebab tu cam huru hara je sususannya. I think I have problems with laziness, sebab tu suka2 hati mak bapak dia je nak update ke tak. Teringat saiful apek punya ayat:


'Wa punya bapak bikin ini tempat kasi lu orang suka suka hati. Tapi lu suka suka hati bikin ini tempat serupa lu punya bapak punya tempat.'


Heheheh. Ada kaitan ke dengan ayat aku di atas tu?

Btw, since ramai bertanya maka teringin la nak update pasal hafiyya. She's already 8+ month old. 8 month setengah udah. Few update:

Favourite food: bubur blend carrot + ikan bilis + kentang. Sehari boleh 3 kali makan, tapi control2 gak sebab karang kurang minum.
Masih minum enfalac a+ and dah tukar pakai botol avent instead of dr brown.
Duk dalam walker dah pandai kedepan, ketepi n kebelakang. Rempit gak la dalam walker ni.
Akikah hafiyya at KB on 1st May telah berjalan lancar, alhamdulillah.


Hafiyya 1st flight pun berjaya, tiada adengan menangis sebab dia tidur je. Dia pantang naik kereta or benda bergerak, sure amik tiket tido je.

Mulut memang bising la, nyaring plak tu sore. Ikut siapa la ye hehe. Suka sebut ta-ta-ta-ta. Sembur2 air liur.

Takleh leka sebab suka berguling2. Paling payah nak tukar diapers, takleh duk diam woo.

Love making funny faces (muka busuk, pejam2 mata). Tang ni memang tak larat gelak la

But she shows no interest in crawling. Ada tak anak sesiapa belum merangkak and duduk masa ni? Ke anak korang dah berjalan dah masa2 ni? *nanges*

Kalau pun dia merangkak, she did 'army crawl'. Ala yang ngesot tu, tapi dia ngesot reverse je la. Bontot angkat lama.

We enticed her with toys just out reach, she will just berguling2 sambil senget2 kan badan to get the toys.

She sits on her sturdy bumbo chair when she eats, she can seat straight with support on her back.

Cuba nak menlady like Hafiyya dengan memakai hairclip and harband :) Tapi style duduk tetappp maintain.


Hafiyya weighs 7.5kg, 2 weeks ago. Lepas tu dah banyak gerak and demam2 skit, maybe berat pun tak banyak naik. Or silap2 turun.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

18 comments:

SyidaGorjes said...

1.my bb tak bole nak publish entry *nanges*
2.banyak btol milestone cik piya. aqid tak pernah naik walker.
3. she looks like her dad la.

qellissa said...

wah update guna bb..kewwwlass...hihihi
babe anak i 8 bulan da pandai menari dah..ehh wait wait..since when i ada anak plak ni..huhuhu..(berangan dulu xpe kan?)

comel je tgk gaya duduk haffiya..ala2 king gitu..

Cik Ina Do do Cheng said...

Hafiyya comel cam puteri raja duk cam tu. Sama cam Firdaus minum enfalac. bagus tu adia bagi bubur
nasi campur sayur.kalau boleh tukar sayur bayam hijau ngan merah.nanti dah besar dia suka makan sayur.

Hantu Kak Limah said...

macam kejap je mase ni kn...dulu ingat lg ko kuar masuk spital mase pegnant hafiya...skng ni comey dh pandai nk buat mcm mcm....sweet jer...

NUNU EERA said...

kjp je da besar.. pki kn pink pun da ckup lady.. ;)

Alida Ali said...

Dah besar hafiyya...ada setengah bdk tak merangkak nanti trs je berjalan...adia nak tanya mcm mana update guna BB letak byk pic...adoii masih tak teror lg...

liza said...

azhad 10months baru merangkak. sekarang dah 1y+ baru meniti masih belum boleh jalan. takpe slow-slow janji sihat. huhuhu

win@momyShaneQeisha said...

makin comel Hafiyya:).comel cam mamanya.

ieda said...

sekejap je haffiya dah besar :)
be a good gurl ok :)
ermm bile lagi haffiya nak dpt adik erkkk

Chik Na said...

akak pun dah lama tak update... sebulan lebih baru buat N3 baru

suka sangat buaian aqiqah tu... cantikkk

~ana~ said...

muka piyya sebiji muka daddy dia..hu3x...x pe adia, i rs pakai bk color pink dah cukup ok kot utk meng lady kan dia..:)

btw, ada x smpai 'brg' yg i kirim tu?

M.i.r.a.n.d.a said...

rambut piyya maintain cacak. hehe. dah nmpk besar bdk kecik ni.. :)

etiey.com© said...

salam kenal.. follow!!!! comel

isabelle said...

perghh..brutal rambut cacak dia tu.

part nak bagi dia lady like tu mmg kantoi bila tgk style duduk dia.hehe

gee ryder said...

hafiyya sebaya afeef rupanye.
afeef pun tak merangkak2 lagi ni..duduk dah bole dah sket2

maya amir said...

wahhhh i loikee rambut pya..cacak2 tuh yg mahal..cara duduk pun i suke..ehh boleh?haha...

mamashikin said...

dah besar dah haffiya...makin comel la..ikut muka papa dia nih..sy lg sob sob tau..nazra dh nk masuk 1 year tp merangkak pun belum weh...tp sy tk risau sgt sb abangnya dulu 18 bln br leh berjalan...entah ikut saper ntahh lmbat semacam progress dia..huhuhuhu.

ratusiput said...

suka kat rambut piya... :)