Monday, April 4, 2011

Pedas boleh kurus?

While having dinner with my mum the other day, tetiba macam mana tah terkeluar topic siapa nak kurus dan awet muda makan pedas2, sambil kami masa tu tengah makan nasi berlaukkan udang galah masak sambal. Memula aku syak mama saje keluar kan topic tu bagi nak lakukan udang masak cilinya nya itu.Tapi kalau tak pasal topic tu pun memang kitorang anak beranak suka je udang galah, memang biasanya licin je.

So apa pendapat korang? Pernah dengar tak orang kata makan pedas (cili) boleh awet muda dan slim? Perasan tak people in Asia are usually slimmer than the Europeans or Americans? Biasanya dalam masakan orang Asia ni contains 3 main ingredients: garlic, chili and ginger. All these ingredients have a lot of anti oxidants and other nutrients that are good for our health.

Oleh kerana ada bahan anti oxidants, so tayah la makan Brand's Innershine Prune Essence kan kan? Sama je fungsinya. Prune is a antioxidant food and it is good for detoxifying, so will be able to flush out your toxins. When u have good digestive system, your skin will be good as well. Kesimpulannya nak cantik makan lah makanan pedas! Sebab aku kalau lepas makan pedas sangat confirm gi bilik air lepas tu. Eh ke semua orang pun macam tu.

Tapi bebaru ni aku consume jugak Prune Innershine ni, mana tau leh cantik cam Adira. Tapi baru 7 botol minum. Nanti dah 700 botol baru aku buat testimonial ye. Ye la dah selang sehari minum kan, asyik lupa je nak minum.


Based on my observation dan experience, bab awet muda tu aku agak setuju tapi bab kurus tu maybe it do apply to certain people including me. Bukan nak cakap besar, aku seumur hidup tak pernah diet, I'm quite a good eater and kadangkala makan dalam quantity sikit tapi sangat kerap. Harap2 selepas usia mencecah 30 +++++ nanti aku maintain slim (slim sangat ke skrg? tipu je) and tahap metabolisme aku masih lagi tinggi seperti sekarang. Oh tapi sekarang badan aku dah agak berisi dari dulu, mungkin sebab aku dah beranak kot (tanak ngaku naik sebab faktor umur tu!).

Bab2 awet muda, kami anak beranak memang nampak muda dari umur sebenar, mungkin faktor genetik kot. Takde la nampak muda 10-20 tahun kan. Cukup la tu muda 4-5 tahun. Tua tetap tua asal jangan orang kata nampak tua dari usia sebenar sudah. Again, thanks to the spicy food, kalau itulah penyebabnya :D

Tapi for sure aku suka makan chili yang lagi satu ni. Awas, chili yang satu ni tak dijamin boleh menguruskan badan. Menambahkan berat badan boleh la!


.

.

.

.Align Center

.

.




Bagi sesiapa yang suka makanan pedas jangan risau, by eating chili (cili merah bukan chili's!) has not been proven to hurt you in the long run. Try not to eat spicy food before going to bed. The heat which raises your metabolic rate will actually keep you from sleeping. (sources: Internet).

Amalkanlah hidup sihat. Jangan malas exercise la! (nasihat untuk diri sendri). Sekian pesanan khidmat masyarakat.

17 comments:

ratusiput said...

em ratu mmg pemakan makanan pedas tp tak kurus pun.kahkahkah.bila nk kurus taktau.janji tak naik lg sudah.

~ana~ said...

innershine prune tu best x rs dia? nnti lepas mkn 700 botol, jgn lupa buat testi tau..:)

Queen said...

tak percaya sangat sebab yabang dan family kuat makan pedas..tapi tgk die punye SIHAT..hehehhehee....

tapi udang GALAH masak sambal...fuioo..sedap tuuuuuu

ieda said...

cili pedas utk kurus ! ermmm x leh percaya sgt .. sbb medical x percaya ..sbb leh rosakkan usus kita.. tuu medical cakap lahh .. ermm akakkurang setuju ..cuma kalau lada hitam tu .. haaa leh lah percaya sikit .. :)

Hantu Kak Limah said...

aku rase makan pedas x leh kurus bg orang yg hantu pedas,psl bile pedas makan lg bertambah sb sedap...hehehehe..prnah try sapu krim cili kt perut,tp cam x de pape je..yg pnting ..kene senaman...

Fitri Senin said...

rsnya ada btl gak info yg kalo nk kurus mkn makanan pedas..tp kalo sape yg xtahan tu blh terbeyak2 kan..tu sebab kurus kot..

SyidaGorjes said...

i tak makan pedas sgt.
i pun suka yg cili yg itu.
i cuma nak dptkan ideal BMI je.
i tak exercise.

|| sue-imanja || said...

i kuat pedassssss...tp tk kurus pongggg!!!!!!

rATu kEBaYA said...

dah tak sangup nak makan pedas sekrang ni.. mesti melepuh bibir dibuatnya

oya said...

ye ke ni..makan pedas salu x elok gk kn

moon said...

nak kurus!!=)

qellissa said...

best kan jadi u , mkn byk pon still kurus..klu i ni mkn sikit pon gemok, mkn byk apatah lagi..mencanak2 naik ler berat..

gee ryder said...

selalu gak dgr...jd kurus tu sbb perut dah pedih mkn pedas so bykla membuangnye heheh

farahfatihah said...

hoho xleh caya tu sbb fara suka mkn pedas tp xkurus pun hehe

Ermayum said...

pernah dgr makan pedas kurus but i makan cili padi idup pun tak kurus heeh
garlic halia memang la antioxidan but orang cakap kalu dah masak atas api da yelek khasiatnya makan la mentah kalu nak khasiat :)

maya amir said...

eh i pun penah dgr makan cili leh kurus..tapi tang awet muda tu tak epnah dgr plak.. tapi i mmg suke pedas..kalau tak pedas..tadek ong.. lps kuar OT, terus request nak makan ikan berlada boleh? hehehe

maCy said...

tana kurus. tana tana!