Wednesday, April 27, 2011

More than words wednesday

Hari ni Hafiyya demam untuk hari ke-3. It's her 2nd time being sick (1st one was last month) and already I'm feeling so helpless. So masa hari ke-1 demam we took her to klinik biasa kat area2 situ (lepas ni klinik ini akan di refer sebagai klinik X) sebab masa tu kat rumah MIL. The doctor prescribe few medicine bla bla so fine la balik la rumah bagi Hafiyya makan.

Hari pertama demam

Hari ke-2 demam I took Hafiyya to DEMC kat Shah Alam jumpa pediatrician yang biasanya Hafiyya checkup every month tu. Pediatrician ni nama dia Dr. Fadzilah memang aku suka gila ia ni, an attentive and caring person.

Sbab apa aku patah balik gi DEMC? Ni sebab Hafiyya had an allergic reaction on her cheeks tambah pulak masih demam. Kami syak the doctor in Klinik X prescribe the wrong antibiotic sebab tu naik merah2. Naya anak aku.

Mula ada merah2 boh sides tapi lama kurang sikit tinggal sebelah.


Dr. Fadzilah says it's viral fever and should subside within 2-3 days. Yeserday nak dekat2 magrib tu felt her eyes and mouth so hot, took the temp and found it to be 38.8! Cepat2 aku bagitau SIL (dia M.O) tapi SIL quite relaxed (perhaps it's just me being overly worried?) Suruh aku lap2 badan Hafiyya je and iku arahan kasi ubat demam every 5-6 hours.


Tambahan pulak Dr. Fazilah kata it's normal for her temperature to be fluctuating. Biarkan dia dalam bilik berkipas kasi haba keluar dan pakai baju nipis2 je and observe her behaviour. She seems ok but finding it hard to feed her. Tamau minum susu minah ni. Tapi makan bubur nasi dia lalu pulak. Any opinions from experienced mommies?


I guess she is now more than 6 months old so having a fever is really normal unless she is below 3 months, sah2 kena admit la kot. Ni info aku baca from internet ye:
  • usually fever in babies will go up and down for 3-4 days and it should be stable after that.
  • If she is having flu like cough and runny nose, it will take at least a week before she can really sleep well.
  • Throwing up in a way is good at least her body is fighting against the viral.
  • Do not stop feeding her <-- aku hanya mampu suap air kosong sesekali je sebab susu ia reject. Kasi makan bubur 2-3 hari sekali dia makan je.
Also I use a wet towel to rub on her body especially her ampits, forehead bila agak2 panas then rub with a dry towel (macam pic 1st tu aku malas nak ajust turun balik pic ni). I know the feeling memang tak best bila baby sakit coz you will worry and feel helpless, tapi harap bertabah lah.

Hafiyya & daddy. Piya ni time bergumbira cari daddy, time sakit baru la nak kat mummy dia.

Well nak komplen skit. My SIL kata sekarang arahan KKM setiap ubat diberi kena ada label di depan. Kena ada:
  • Nama ubat
  • Kandungan ubat
  • No pendaftaran dan label hologram yang disahkan KKM.
Contoh ubat ikut procedure

Sebab semua ubat sekarang standardize dikeluarkan dan wajib diluluskan ahulu oleh KKM
even to kinik2 biasa (siapa doctor baca pls correct me if I'm wrong ye). Siapa rajin baca lah kat sini.

Kerajaan tamau la klinik2 ni beli ubat dari India or etc yang style kita dulu2 tu kan, klinik2 beli ubat dalam botol besar lepas tu bila nak bagi patient tuang dalam botol2 kecik kepada patient tanpa labelkan nama ubat tu. Contohnya just labelkan ni ubat demam tapi jenis antibiotik jenis apa (paracetamol/panadol/etc) tak dinyatakan.

Contoh ubat tak ikut procedure
Panjang aku explain ni harap korang paham la ye. Nampak gayanya entri kali ni berilmiah sikit. Harap dapat manfaat dari sini. Sekian.

12 comments:

mamashikin said...

kesian haffiya demam..sekarang ni mmg musim demam..bila anak demam ni, kita la yg susah kan..

terima kasih adia atas info tuh.sgt berguna utk sy yg ada baby nih...yg ubat tuh..kalo kt klinik gomen mmg..biasanya diaorang bg ubat bancuh..erm..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

ciannya Hafiya demam. info yang berguna. banyakkan bagi dia minum air suam adia.

SyidaGorjes said...

quite obvious merah2 kat pipi dia tu.kesian dia.bagi je dia makan apa2 yg dia nak,sbb tekak org sakit ni kan lain sikit.she will reject susu sekejap je, nti bila baik dia mnum balik.dont worry abt it.

gws cik piya!

Pepel BoNda AmaNi said...

get well soon piya...amani pun baru jerk baik flu..demam tumbuh gigi...

ratusiput said...

la demam ye piya...cian dia...smoga piay cpt baik ye.em maybe demam beralih bulan tu adia.biasa mmg budak tak nak nyusu kalau demam.kalau nyusu gak sti muntah.kena buat cair2 la kalau dia nk nyusu...good info pasal ubat tu...kena beware pasni.

|| sue-imanja || said...

Ciannya cik piya...get well soon baby!

~ana~ said...

sian cik piya...moga cik piya cepat sembuh yea..

qellissa said...

kesiannya tgk si momel demam..comel lah ur baby dear..suka tgk muka dia, mesti da besar nt lawa mcm i..(eh tetiba je lawa mcm i)..hahaha

ieda said...

aloor dah lama x update hafiiya demam rupenya .. huhuh
aunty doakan haffiya cepat2 sembuh ya nk .. kena tgkkan dia dik... dh ada ubat tuu kira ok lah .. alhamdulillah .. insyaallah she will getting better :)

rynas said...

sian Hafiyya demam take care yer mummy...

Ermayum said...

baby memang selalu demam nak tukar bulan tiap bulan demam nak tumbuh gigi demam nak jalan nak merangkak semuala demam orang kata nak ringankan badan :) bila demam tak lalu makan kejab ja tubuh shrink
so mummy adia jgn risau it is norm
susu kurang minum air masak or air madu

cuma keep the temperature down below 38- demam deman biasa ni 2 hari kebah demam kalu hingus hijau or tonsil lama lagi n lagi panas berapi may need antibiotik - ubat merah paracytemol tu tak kuat sangat dari oren ibuprofen tu lagi kuat - can give every , 6 or 8 hours but if panas gila yang 3 hours pun dah naik panas balik can give every four hour - malam i selalu ready uba bontot again to keep the temperature down - kalu kat spital they wont give ubat demam sampai 38 and above - they treat the virus so they give antibiotik and they check temperature every hour but kat rumah kita bukan doctor so we keep to make sure the temperture down kalau siang mandikan kan ja 2, 3 4 kali :) biar sejuk badan or amek air asam jawa ramas kepala bagi sejuk

errr terlebih komenlak - sekadar sharing :)

get well soon dearie - muka merah 2 tu baru ada ke - try mandi guna lactacyd baby wash

gee ryder said...

get well soon hafiyya!

hafiyya dah bape bulan?
nampak cam dah besar jer.