Wednesday, April 13, 2011

Kenapa baca blog orang?

Nak tanya kan, are there certain bloggers that:

  • you read his/ her blog daily tak kisah la topic pasal apa pun??? Tak semestinya jadi follower or tinggal komen selalu kan, mungkin hanya silent reader kepada mereka?
  • Atau korang jenis nampak tajuk entry bombastik and interesting baru baca?

I have to say I fall into both category 1 & 2 ; there are a few I read no matter what the title says. Ada orang baca saja nak tau cara kehidupan orang lain someone else's life dan bla2. I read blogs for different reasons such as:

  • sometimes to be entertained, sometimes saje nak tau lifestyle orang lain
  • read the blogs that I can relate to. The way I look at it, like we are all in the same boat, and we can all learn from each other.
  • Ada jugak la yang takde kene mengena tapi suka gak baca. Yang bahasa sempoi and lawak2 skit. I like to learn about how other people think.

Sekadar gambar hiasan, cilok from here.

My way of writting blog is like my ramblings page. A.k.a merapu. Heheh. It's just my thoughts and what I happen to be thinking at that particular time or activity/ event happened that I wish to share. I don't expect everyone to read and agree every single thing I write because everyone have different preference. So do I. Ada jugak some things that aku kurang gemar pasal blog orang lain (no, I'm not naming names here coz I'm not perffect either) such as:

  • Bloggers who don't provide any "about me" info on their blog, or pointers to it elsewhere on their site. I like to know more about the people I'm reading.
  • When a blog takes forever (and a mean more than 1-2 minutes!) to load.
  • Blogger yang suka cerita hal2 dalam rumahtangga yang tak sesuai dicerita untuk 18 tahun ke bawah. Even if it is meant for 18 above, macam tak sesuai je cerita hal dalam kelambu kan?

That's all I guess. The rest are fine. Ada orang tak gemar bloggers yang ala2 menunjuk dalam blog etc. Itu tepuk dada tanya selera. I dont have any problem with that. Mungkin mereka2 ni tak berniat menunjuk pun sebab memang itu gaya hidup dia. "You should look for blogs that write about the areas that interest you. You can also read blog that people you know or that you're interested in are writing." source : wikepedia.

Tak suka jangan baca, simple kan? Tak payah tinggal kan komen yang menyakitkan hati. Bersopanlah anda walau di alam maya sekali pun. Syukur takde lalat2 singgah lagi di blog ni :) mungkin sebab tak popular hehehe.

That's all for today. Have a good day.

p/s setengah orang tak suka baca entry panjang kan so I'm trying to make it short?

20 comments:

SyidaGorjes said...

i do read blogs as a silent reader kadang2 sbb tak tau nak komen ape.suka baca je tp xmo komen.tp i tak suka blog yg asik republish his/her entry just to be on top of my bloglist.rimas tau.tp kebanyakan yg ada kat blog list tu rasanya dah faham dengan penulisan blog i.
im the one yg tak tulis about me-sbb xde idea nak letak apa kat situ.but my blog is totally all about me.hehehehe.
p/s:mana gamba cik piya?

Queen said...

mek tulih je.... heeee...org baca je tak tu belakang kira..janji hati dala rasa tenang dapat tulih2 tanpa paksa org 'mendengar'... =)

~ana~ said...

i bc blog org sbb mereka tu kwn2 i..nak tau apa yg diaorg buat, kdg2 main terjah je blog2 org yg x kenal tp bila tgk tajuk entry rs..eh nak klik la nak bc..

bnyk blog yg i masuk sekadar bc je tp x pernah tinggal komen sbb malu..i kan pemalu org nya..:)..hah3x...

tp masing2 ada cara masing2 utk berblogging ni, so, x payah la nak kecoh2 org tu dok la selalu menunjuk2 la, tu la ni la..kan kan..

Hantu Kak Limah said...

suke jer bace ape 2 cite pun..ape 2 bahase pun boleh layan...tapi bace time ade mase je la...time bz mmng x arr.....blog aku pun dah macam rojak + nasi kandar...ikut selera masing2 kalo nak komen atau tak...yg penting penulis enjoy...hehehhehehhehe....

ZIANA ♥ FARREL said...

agree!!! ada gak blog orang yang poyo tp nk buat cemana kan sbb sometimes i pun poyo gak! ha3

Mama Hanim said...

xde hal..belasah je apa pun hehe.. tp ada gak time tapis2 gak..

rynas said...

aahh..yg last sekali tu betul entry panjang...tapi kalau cerita best belasah jer baca sampai habis. pastu tajuk ler yg memainkan peranan penting

.::WaNiE::. said...

dua-dua, ada yg blog wani follow, tp kalau tengok tajuk dia update pun tak menaikkan nafsu nak baca, so tak baca.

ada jugak blog yg wani follow, or tak follow, tapi wani pegi baca hari2 walau dia hanya letak satu vid. vid tu pun wani tak play, tapi just pegi jgk blog dia :P hikhikhik

rATu kEBaYA said...

aishah tulis je adia.. kekadang klu takder mood tu malas nak tulis citer kat blog.. sape nak baca dan komen aishah ucapkan terima kasih dengan kunjungan balas..

ieda said...

akak masuk umah org punn suke baca apa2 sahaja info .. kdg2 tu suke sbb kita boleh share dlm banyak hal ..
adakalanya info tuuu x terfikirkan .. haaa tu lah :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Fikiran Adia cam akak gak. yang tersenarai tu pun akak tak suka baca. tapi yang tunjuk rumah ngan barang, akak tak kisah tengok je sebagai hiburan.tak de hal.cuma akak tak suka baca blog yang kutuk-kutuk orang.

ratusiput said...

ratu baca semua blog yg ratu follow n yg follow ratu.bila dah takde keje sgt baru g jelajah cri blog2 baru yg menarik.tak ske sgt bace entry yg panjang berjela.byk widget2 atau gambar sampai berat nk masuk...nk komen pun susah...ratu ske yg simple...senang nk masuk pale...but ade satu blog tu...bahasa mcm pompuan melayu terakhir.muka cantik.life mmg best.nmpak cam sme perfect.tp rupanya dia hipokrit.uishh tertipu gak rasa.tp skang just bersangka baik je.suke bace...tak suke dok dendiam takyah melenting2 kat blog org tak tentu pasal.nnti sok2 org lak buat cenggitu kat kita.best sebenarnye berblog ni...byk mende baru yg kite leh blajar...

mamashikin said...

sy suka baca blog sb kedua2 sb yg adia bg tuh..suka tgk life kwn2..bnyak benda yg sy telah belajar melalui blog..terutamanya pasal anak-anak dan hal-hal semasa. kalau blog yg funny pun suka gak..yg serius suka gak...semua suka la..cuma yg plg tak suka baca blog org yg mcm perasan bagus..kita bg komen berpuluh2 kt blog dia, tp nan adonya dia balas...bukan nk mngharap dia reply ker apa..tp ye la kan..

Ermayum said...

i pulak kalu takda info i found it lagi mysterious dear eh i suka blog yang tak serabut senang nak baca errr blog u ni ok tak serabut eh :)

qellissa said...

i suka baca blog org yg berkaitan bag, life and anak2..kdg baca je x tggal komen..kalau blogger yg da biasa tu selalu gak tggal komen..=)

Shiela Latif said...

pasal kita adia suker baca tak??...ekekeke

Izan Ishak said...

izan suka baca belog semua org. cuma kadang2 bila tenet slow mmg jadik silent reader je. apa2 pun belog adia ni best! happy blogging ye~

gee ryder said...

i lebih kurang u jugak i rasa heee :)

i pun xbekenan blog yg byk sgt mende merepek2 smpai nak load nak komen pun pyh..last2 tutup terus abis cite haha

win@momyShaneQeisha said...

win suka baca semua blog specially blog mama2.suka baca entry ttg baby2 yang comel..blog yg bermacam info.like blog adia.:)

maya amir said...

kat your blog, i fall into 1st point.. mesti nak baca, and leave a komen..walaupun pendek..mcm wajib:) heheh..