Wednesday, March 16, 2011

What hurts the most

Ni cerita berapa minggu lepas juga. Brought Hafiyya to meet my gynae, Dr. A. Nope, bukan dia yang sambut Hafiyya lahir dan bukan dia yang belah perutku ini. Sah2 aku bersalin kat HKL kan. Reason jumpa Dr. A? Sebab memang dah more than a year ber appointment dengan dia, so saje nak tunjuk baby.

Aku check dengan Dr. A dari sebelum pregnant, meaning ada few procedures macam hysterecopy, D&C etc hinggalah disahkan pregnant till 5 months of pregnancy gitu, lepas tu dia serahkan ke gynae di Hospital Pantai, lepas tu gynae di Hospital Pantai serahkan ke PPUM and PPUM serahkan ke HKL sebab kes aku special sikit; placenta previa, bleeding and uterus sempit.

Rasa cam bola pulak pass sana pass sini.

Motif cerita kronologi bagai? Berbalik pada topik jumpa Dr. A, the best part is that the doctor and the nurses who got to see me through 1 year b4 pregnancy till my five months of pregnancy then got a chance to see the baby. Ye la yang mak dia keluar masuk spital ni. Ni la hasilnya :)

With Dr. A

And they seemed to enjoy catching up with the..

"end result"

Btw dah alang2 topik ni, saje nak cerita. Kan bersalin dulu cesarean kan.

Flashback: pic ditolak masuk ke OT untuk di caesar

The right side of tempat operate ni healed fine but the left side healed fully in about 3 to 4 months after the birth. Ye la ingat nak buat kerja berat2 lepas dedua belah rasa comfortable la. (kerja berat = aktiviti lasak = exercise, jalan laju, jogging, angkat berat sikit).

Tapi parutku dah macam yang kanan tu. Dah ok la tu. Makcik urut kata doc yg jahit tu pandai, sangat kemas.
Tapi takleh buat kerja berat sangat uols, dah 6 bulan ni I still feel an uncomfortable rasa senak2 gitu. I still have mild to light pain every now and then, lebih sikit time period. Normalkah? Sebab sakit sengal dan ngilu2 ni la perut I tak berapa kempis balik. Camne nak exercise kan dah ngilu2 tu? Wah ni alasan pemalas lipas ke ni.

Ok la bye.

Jawapan untuk tajuk entri: bersalin?

20 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Adia cian tau Dr A, muka biru. Nak kena sorong lagi muka ko cam gorjes je kat situ. senang hati ye. Adia nak kasi parut tak de guna lah bio oil.elok untuk parut lama.Bila nak tambah lagi satu,baby boy.

cesarian memang perut susah nak kempis.masak jadam ngan air asam jawa, tepek kat perut , pakai bekung kain 8 meter.garenti kempis.

ratusiput said...

ratu dedua operate.tgkla bdn pun cm belon skang.hehehe...tp still ble exercise...ble turun berat cma malas.ekeke..better cekla adia tkt ade pape effect ke kan.

maya amir said...

ohhwww..dah nmpk dkt sket muka pya..die mcm daddynye laa adia..hehehe.. rambut belakang cukur bantal ye?

Fitri Senin said...

org kata la kan better bersalin normal daripada bedah sbb nk menjaga luka bedah tu agak susah..dan nk baik pun lama..elok kurang2 keje berat2 ye..minta la tlg sape2..kalo terpaksa juga buat,jgn push sgt diri tu..buat mana yg termampu.. :)

win@momyShaneQeisha said...

bersalin secara caesarean mmg mengambil masa utk sembuh sepenuhnya...
*Hafiyya makin comel.

~ana~ said...

adia, parut tu mmg ambik ms la..mcm i, ada part i rs mcm gatal sikit, so dlm ms 2-3 bln tu, i ada garu2 manja sikit tmpt tu, so dia jd mcm menggelembung sikit..br2 ni tgk dah ok dah...smooth je jd...:)..

geram la tgk cik piyya..senyum je...comel..:)

SyidaGorjes said...

i tak bole nak komen part Csec tu,tp kesian Dr A muka dia biru.hehehehehe.
my mom said for internal healing kena makan belut, haruan,gamat camtu la.u hv to take it continuously.lambat kempis perut pun takpe asalkan sihat.

p/s:Dr Mariam bukan sedara kami.=)

M.i.r.a.n.d.a said...

lps cser dl perot belah kanan mcm bengkak sket. pegi check doc die ckp usus sy yang bengkak sbb mmg ade mslh ssh bery pun. hehe. tp yg kelakar sblm tu pegi jmp doc klinik biase. selambe die sound tak bengkak pun. u je rasa mcm tu sbb lemak tuuuu. mcm haremmm.

mamashikin said...

adia, mmg kalo c-zer mcm tu..sy anak first pun czer..smpai skrg terasa sakit pinggang, senak perut..kalo buat keje berat..

eh dah besar anak awk...lama tak jenguk blog ni..makin comel dah..dah boleh apa ek?? anak sy br nk belajar merangkak..huh lmbat progress..

anntaj said...

handsomenya anak you...
u placenta previa, dan i pula retained placenta...
apapun, i geram anak u...!

Ermayum said...

memang ramai dengar rasa cam Adia ada yang rasa kebas but i yang dah tiga kali belah tak rasa apa2 gak heheh senak takda kebas takda alhamdulillah but if you rasa benda benda tu i dont think you kena risau

isabelle said...

haha..alasan tak hengattt.

i pun semangat bwk adib gi jumpa Dr yg i pegi check up. sdgkan bukan masa utk jab lg masa tu.haha

ieda said...

miss uu 2 dear :)

akak pun ceaser dik .. 3 orang tuu hhuhu.. kesan parut still ada .. mgkin sbb tiga2 tuu operate tempat yg sama .. huhuh

ermm aah akak pantang sampai skrg x leh buat kerja berat2 dik .. dilarang sama sekali .. ok lah kan ekekkeke

iZzuDdin said...

teruk jgk klu kena ceaser...

gee ryder said...

comella hafiyya... :)
i xleh nak kongsi..xde experience czer heee

atiEy_[azHa] said...

auh ! macam sakit jee .

dyea irdina said...

alhamdullilah walaupun kn p sana sini tp tgk baby tu mesti ilang semua perasaan kan..

Hantu Kak Limah said...

dulu anak aku pun potong perut gak...kalo betul jage boleh kempis...tapi aku ni dah terober jage..kembung lak jadinyer...hhahahahha....hafia dah besor comeyyyyyyyyyyyyy.....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

adoiiiiiiiiiiiiii saketnya...aku normal pun saket nyilu beb..nak2 masa nak bersama balik tue..uwaaaaaaaaaaaaaaaaa

NUNU EERA said...

t'inagt kat dr A- mir kt PPUM yg slalu take care of my mom.. tpi da transfer tmpt laen.. :(