Monday, September 6, 2010

My little princess

:) Susah la nak update. Short update dulu:
  • Nama baby later diberitau ye, sebab belum gi JPN lagi ni.
  • Baby kena jaundice on her 6th day, tapi reading tak berapa tinggi. Tengok macam mana hari ni. kesian tengok baby kena tido dengan diapers je.
  • Bersalin kan baby exactly masa 36weeks. Doc kata fizikal mmg macam fullterm baby cuma baby ada breathing problem skit. Tu kena observe di spital dulu. Tapi sekarang dah much better, tak payah alat bantuan. Maybe sebab I had on and off bleeding during pregnancy ada effect skit. Takpe la kena tahan wad pun, asalkan baby sihat ad pulih sedia kala.
  • Berat baby turun sikit, tapi tu normal kan?
  • Baby kat spital, mummy berpantang kat PJ. So hari2 gigih pam susu. Mmang tak tahap fully BF lagi tapi better than tak bagi langsung. Kalau babydah balik rumah insya-Allah tekad nak fully BF.
  • Hari2 nangis bila tengok video and pic baby yang husband snap kan setiap kali gi spital unt tengok baby and hantar susu. Nangis sebab kesian tengok baby dalam incubator, tak dapat peluk cium dia.
Macam ni ye perasaan ibu.


  • Baby sangat aktif. Misi dah letak elok2 kat atas, dia mengesot kebawah sendri suka lunjur2 kaki bawah tilam. Kaki panjang kan.
  • Si mummynya tak berapa nak pantang cam orang baru bersalin. Pantang dari segi makan minum etc je la. Tak tau la pantang orang kena c-sect ni macam mana.

Tak sabar tunggu baby nak keluar spital. InsyaAllah baby sempat raya di rumah :)

21 comments:

kak ina mail said...

tu baby ko ye.besar gak.kecik-kecik dah ko pakai cermin mata putih .khe khe

qellissa said...

Bestnya dpt pwincess, of coZlah babe I post sekali ngan Tupperware..;) by the way sorry tau coz lambat nk post.huhuhu.

SyidaGorjes said...

c sect kene pantang lebih dr org normal tau.extra carefull babe.

en_me said...

update blog x perlu pantang makk.. ehehe

~ana~ said...

take care babe...
i dulu yg 1st pun czer..berpantang mcm org normal gak la..cuma kena limitkan sikit pergerakan sbb sakit..:)

Shiela Latif said...

betul tue babe...u kena lebih sikit pantang coz kuar ikot tingkap kan?...makan kena pantang betul2...jgn sembunyi2 bedal...bahya tau..ekeke

minum lah air gamat hari2 n banyak2 sikit...bagus untuk luka tue,...luka cepat sembuh nanti... :)

last seklai...hope baby u cepat2 keluar dengan sihatnyer k :)

Azmiezas said...

Alhamdulillah..Tahniah Adia..

Akhirnya penantian berakhir..seronoknya dapat beraya dengan orang baru..suka akak tengok baby gurl..

Selamat Hari Raya Adia, semoga cepat sembuh yer..n jadi mummy yg tabah tau..muahhssss

rATu kEBaYA said...

comei ye adia.. suka tgk baby tak pakai baju ni.. rasa nak geget je..

adia trademark cermin mata putih tu tetap ada ye.. dari baby dah pakai.. hehehe

ayah,ummi, farish said...

ko dah bersalin ker...??aku x tau, sbb dah lama x bukak blog..bz sikit..aper2 pu tahniah.....

hafizah_ismail said...

sabar byk ye..sy pn lalui benda sma cam awk..my doter kena jaudis masa hr ke 5..xbyk beza..dia lahir 2.55, c-sec juge..lepas tahu kena jaundis sy sndiri jg kt spital, xsampai ati nk tggl.lgpun this is my 1st bby..mmg sedih..nangis je setiap kali dia nangis..:( alhamdulillah..now dia dh 7 bulan..sabar byk2 tau..sy fhm apa awk rs..:)

mumyShaneQeisha said...

congra2lation adia..dapat baby girl.
comelnya..ciannya dalam incubator. sama mcm 1st baby saya dulu.msti sebak tgok kan

Yummy Mummy said...

Congratz Adia dapat baby. Sabar ye sementara tunggu dia hilang jaundice, insyaallah x lama lagi. Saya ceaser dua2 anak. Sakit sangat nak tunggu luka baik. Take care. Jangan sedih2 sgt ok. Your baby is so cute!

Lady of Leisure said...

comelnya.. moga u and baby sihat selalu..
:)

Izan Ishak said...

alahai comeynya bby adia...takpelah kalau dia dijaga rapi kat hospital kan...izan doakan bby cepat balik rumah nak beraya ni~~

adia pun jaga diri bebaik ye~~

salam aidilfitri dari izan n famili...maaf zahir n batin~~

rynas said...

ala-ala cian bby kat dalam tu lagi. tak per..dia kat spital mmg confirm terjagakan. nanti balik ler tuh..akak dua2 csert pantang sama jer dgn org bersalin normal tapi kita tak boleh makan jamu2 sangat sebab panas nanti, berurut pun tak boleh kalau nak jg bahagian badan dgn kaki jer. bertungku pun tak leh..banyakkan makan ikan haruan bg cepat baik luka kt dalam...take care yer..

:: iManja :: said...

Congrats Adia...beshnyer la hai, bolehla geng dgn Alany...tetibe rasa Alany dah besar bila ada baby lain ni...take care dear...hopefully yr princess leh discharge cpt....muahhsss

azzamoro said...

tak sabar jugak nak tengok ur baby..:)

Zaidah said...

jaga diri bebaik..jangan renyah2...bahaya...

CiKaYu said...

tahniad adia...insya'allah everything will be ok. ur lil angle akan balik ke pangkuan u soon. i doakan kesihatan baby k. jgn pikir mcm2, nanti effect susut pula. doa semoga dia baik2 je. cepat baik lil angel,ur mommy is waiting for you...

ratusiput said...

baby pra matang biase mmg camtu.mudah kena kuning.then kalau boy kena jaga tang 'bird' dia..mudah kena angin pasang.ratu dh ade experince dulu.biase petua org2 tua...jemur baby kat panas pagi..free body kan dia...jemur dlm 5-10 minit camtu everyday.atau pun ble minum susu kambing fresh.atau pun bleh g sengseh ckp dia nk ubat utk skt kuning then dia akan bg herba2 utk buat mandi...sabar ye adia...mmg sedih bila tgk baby dlm tu...tak sampai ati tp kite kena kuat smangat k...

NeenaAnuar said...

tak sabar nak tengok baby besar sikit! mesti chumel cam mummy dia nie... :D

btw, SELAMAT HARI RAYA... MAAF ZAHIR & BATIN TO YOU AND FAMILY! ;)