Sunday, January 8, 2012

Ada apa dengan Johor??

Johor ni dulu la, bagi aku adalah tempat persinggahan untuk tempat tinggal dan tempat makan before heading down to Singapore. Ewah macam selalu je turun Singapore. Setahun sekali pun susah.


Maaf ye orang Johor, dulu takde la aku minat benar lepak2 kat Johor ni. Tapi makanan Johor aku suka la, otak2 and beriyani gam I like. Masa cuti Krismas baru2 ni, kami ke Universal Studio Singapore. Tapi malas nak blog pasal tu sebab Piya demam time tu, so nak berjimba2 tu tak berapa la sangat. So during this trip, kami stopby kat Johor and I was kinda surprised to see that there’s a lot of interesting developments going on in Johor.

Ni antaranya la yang sempat aku peratikan dengan mata kasar:

a. Danga Bay Intgrated Waterfront City

Dulu aku ingatsini tempat makan je, rupanya2 dia adalah recreational park. Orang Johor silalah tampo muka aku



b. Legoland - coming soon

Kalau US ada Disneyland and Universal Studios, Singapore pun ada Universal Studio. Japan dan HongKong pun ada DisneyLand, while Korea ada Ever Land. Legoland might not as popular as other theme park out there but it is a great move for Malaysia, Johor especially.


Tapi kalau lepas ni kata lah Malaysia nak ada Disney Land pulak, buatlah kat negeri lain ye. Kedah ke? Oh baru tengok MHI tadi Sik Kedah sekarang ada ladang anggur. Tapi siapa lah nak pergi ladang anggur?


c. Johor Premium Outlets (JPO)

Ha ni la nak story, last month kami gi la ke JPO ni on the same day Prime Minister Datuk Seri Najib Razak datang untuk rasmikan pada10 December 2011. Mawi's hometown Kulai, has now had a new landmark.
Motif ingat Kulai ingat Mawi? Tak sesuwaiii. JPO is the 70th premium outlets in the world and the first in Southeast Asia. Syabas betti.
Coach outlet was super full so many people have to line up for like 10 minutes to get in. Bukannya dorang nak shopping sangat, nak survey harga rasanya. Price sini so-so la, cheaper la kot dari couch boutique kat KL tapi kalau beli online lagi murahhhh. Sempat la rembat 2 handbag, one for me and one for MIL.
Sementara tengah queue


Ini bag saya iteww ;) (opss takleh display pulak soweee)

Discounts are so-so la dekat Burberry, Levi's and Fossil. And aku tengok banyak orang jalan2 bawak GAP paperbag, so I suppose it's good. Masuksitu shopping baju Piya and anak2 buah je,untuk mak bapak budak memang tak sempat sebab ramai sangat orang.

Satu lagi mende to take note, food di food court expensive la. You may want to eat elsewhere before going to this place. Makanan takde la sedap sangat untuk tekak aku ni.
And there weren't many good choices for guys, maybe sebab Polo Ralph Lauren, Tommy Hilfiger and Armani Exchange belum bukak. Tapi apa kisah, laki aku bukan penyopping tegar pun.

Sekian dimaklumkan.

8 comments:

ieda said...

uishh akak dah lama x ke johor .. dah banyak perubahan , last tinggalkan johor tahun 1998

qellissa said...

I pegi aritu,tp x beli pun..baju guess, Ax, gap bnyk yg size i xde..so better i beli online je..hahaha..x penat nak beratur panjang2, nak masuk satu2 butik gitu..eh, .coach kristin kita sama lah.tp i punya kaler mushroom..;)

ratusiput said...

ratu pun yg dok jb tak sampai lg tau tmpt ni.baru bukak kan malas nk gi sbb tau org cam semut.ehehe.

win@momyShaneQeisha said...

bestnya adia selalu pergi bercuti. wah,Johor dah ada LEGOLAND ya.ada rezeki 1 day nak pegi johor la..

~ana~ said...

waaaa...best nya dah g jpo...

Syida said...

wah!beg baru.
cant wait for the legoland.
last yr we went to USS,tpbila i cite kat aqid yg kita penah pegi sana, dia lang sung xingt.=(

eyndayusoff said...

Belum teringin nak ke JPO coz eynda jarang beli barangan branded hehe...tapi tak sabar tunggu legoland!

Alida Ali said...

bestnya g JPO..lama teringin nak g..kena usahakan la...adia knapa pic tk nampak..nak ushar bag hehehe..