Thursday, June 30, 2011

Passport budak kecik

Took Piya to a shop to be photographed. Perlu buat gambar untuk buat passport. Nak kemana kami? Belum tau lagi, buat je la passport kan mana la tau nak bawak diri ke mana2 nanti senang sikit kan.

Cadang nya nak ke Bandung, tapi bawak Piya ke Bandung? Travel jejauh/ luar Malaysia senang ke eh dengan bawak anak kecik yang tak reti bahasa lagi?

Btw kat kedai gambar kena pegang Piya sebab dorang just kasi stool and suruh Piya duduk. Yes Piya dah leh duduk tapi aku tak confident la lepas dia begitu sahaja. Seriau aku weh takut Piya takleh balance duk atas bangku tu. I imagined this would be difficult since I'm not allowed to see my hand in the photo.

Kang untuk tempoh 5 tahun gambar passport tu ada kesan jari aku kat bawak ketiak Piya. Glamer jari I.

Smile piya smile! Budak ni muka serious la pulak kat sini. Jenuh buat macam2 kasi dia gelak. Kang aku buat lawak Maharaja Lawak kang, daddy dia pulak kang yang gelak hehe.


Biasa la amik pic bebudak. Ada la sikit2 hassle of positioning her. Baju senget la, tutup mata la, muka masam la. Memang la masam sebab abang cameraman tu muka garang kot hehe. Piya ni pelik sikit tengok muka orang yang dia tak kenal tambah2 kalau muka serious je. Kat rumah aku ni semua muka ceria2 je, muka takde masalah. Daddy Piya kena duk agah2 dia la kat belakang abang cameraman to get her to look over to him. It took four attempts to get a good photo kot.

Sesi fotografi dgn daddy sementara tunggu gambar siap. Muka tetap serious sebab abang cameraman ada kat belakang mummy
Hasilnya, muka nak nangis kan? Takpe, tetap comel dimata mummy and daddy :)

Esoknya kami ke Imigresen Selangor. Katanya tak ramai orang sana. Before pergi gigih duk cari info requirement needed untuk buat passport ni. Yes we can surf and google procedures required etc but some may have encountered going to the government offices and being told otherwise, tapi alhamdulillah kami gi kali ni smooth sahaja. Rasa senang je takde banyak kerenah. Maybe sebab ikut arahan :)


Ni perkara2 yang diperlukan bawa:

  • RM150 for children below 2yrs old
  • 2 latest passport size photos of your baby
  • Sijil kelahiran baby (original and copy)
  • Mykad ibu & bapa baby (original and copy)
  • application form form

Proses buat passport adalah sangat cepat. Syabas immigration Shah Alam :) Paling penting, don't forget to bring your child along when applying and also during collection otherwise they won't release the passport to you. Jangan memain weh, ada orang depan kitorang tu nak apply passport untuk anak dia, tapi tak bawak anak dia sebab anak dia kat nursery. Boleh gitu?

So passport sudah ada. Sila cadangkan mana nak bawak pergi sebelum bulan Ramadhan ni?

18 comments:

ratusiput said...

wah dah buat paspot piya.ratu buat utk 2 tahun je sbb 3 kepala kan.ehehe...nanti dh habis baru buat yg 5 tahun punye.tp kat jb sgtla ramai umat.dr pg buat sampai ke petang.mau pegi mane?bandung ok gak...tp nnti ade budak2 susah lak nk chopping2... :)

Teacher Yatt said...

Kak Edya...ajak untie asma sekali kita g phuket mau??

Nieda said...

Nak ke Indon? Singgah blog akak yg Baru balik Indon.

http://www.cempakabiru-nieda.blogspot.com.

Pun pernah bawa anak kecik travel and travel.

Chik Na said...

terkenang masa faiz baby, akak buat passport dia masa umur 51 hari... sebab nak ikut abah pergi outstation kat Chiengmai...gambarnya sgt la hodoh sebabnya masa tu kepala botak :)

SyidaGorjes said...

mesti susah nak amik gamba cik piya.aqid pun sama gak masa nak buat passport thn lps.apa lagi, pegi shoping la mommy.kalau pegi disneyland or universal studios - cik piya is too small to remember.

Pepel BoNda AmaNi said...

wah piya nak g ober the sea nyek...

NUNU EERA said...

comel je mke nk nngis.. klu b4 puase g bandung mmg best.. sbb boleh shoppin untk coming raya..;)

win@momyShaneQeisha said...

teringat masa buat 1st passport pic myson dulu.mmg saya pegang camtu juga.adalah nampak tangan saya ckit.
*bestnya adia nak pi melancong nih, if nak pilih disneyland pun ok:)

gee ryder said...

hehe awat piya muka sedih jer ni??
jangan sedih piya, mummy nak bawak gi holiday disneyland tu...senyum sket meh....hehehe

ieda said...

wah2 dah lama x mai sini , tahu piya dah nak jalan2 jauh ye .. ermmm memang punn akak nie agenda bulan 10 tapi x buat2 layie pasport huhuh ...

ermm jom kita ke bali dik .. ok tak ke sana ?? :)) Bandung tuu tmpt shopping , akak prefer ke over the sea utk makan angin :) shopping2 nie dlm mesia pun boleh kan ..

miss u to dik !

Ermayum said...

kejab ja Piya dah leh duduk eh rsanya baru ja lagi jadi baby newborn tuhari :)

iye senang dengarnya saturday sundah pun immgresen shah alam buka betul2 efficient

Lelord said...

huhuhu najlaa dulu un masa nk amik gambo passport muka semacam jek

Mama Gee said...

alololo chomeinyaaa diaa..hee

M.i.r.a.n.d.a said...

muka nak nangis pun comel piya ni. nnt g holiday behave ok. if not, tak tenang mummy piya nak shopping nnt. hehe.

maya amir said...

baiknye pya...kalau airell toksah ckplaaa..meraung2..last2 amek gmbr kt umh pastu edit b/ground biru...hehee..

hmm..nk pegi mana ye? lngkawi,cameron..eh kata buat passport..bandung laaa..hehe

Cik Ina Do do Cheng said...

Adia , piya kecik lagi dah buat pasport..akak ni apa cerita, belum lagi ada pasport.piya nampak dah besar, ada iras suami ko ye.comel

~ana~ said...

comel cik piya..sebijik muka ur husband....:)..singapore best gak beb...

rATu kEBaYA said...

comelnya piya... walupun mencebik dah