Saturday, March 31, 2012

Where I shop (window) - Part 1

Kelas sangat tajuk siap ada Part 1 lagi kan, Part 2 tu bulan bila nak keluar pun tak tahu la. But lets be positive here :)Ada part 1 ada la kot part 2 menyusul.

Hari ni kita mula dengan online shopping; category OUTFIT. Aku suka top/ dress yang loose or tidak terlalu ikut bentuk badan, labuh tak labuh tapi kalau leh tutup punggung dan berlengan panjang atau 3 quater.
.
Bagi aku faktor utama pembelian baju/dress mestilah harga, kualiti kain. Di bawah ni disenaraikan kedai2 yang menjadi favourite aku. Tak semestinya ada new arrival je beli ye, kalau tak botak la kepala aku (dan laki aku) kan. Online-window-shopping pun jadi la.

1. The Pop Look

I’m sure many people have heard of this online shop, as it has been promoted by many popular celebrities via Twitter or Facebook such as SazzyFalak, Daphne Iking and Aishah Sinclair. Selalunya outfit kat sini yang aku berkenan cepat je sold out. Samada artis2 ni taste sama aku atau pun dorang tiru style aku.

Tetiba kan.


Bila beli online shopping ni keburukannya adalah not getting to try on items before you purchase them but The PopLook have a fair return policy. Ok la tu cuma delivery cost untuk return outfit itu adalah ditanggung pembeli sendiri la. So far aku beli dalam 4-5 kali, ada 2 kali gak aku return balik sebab tak sesuai. Ye la bajet badan sama dengan badan model tu kan, harus la tak kann.

Posto dari PopLook, with receipt and surat untuk return back 

Antara koleksi dari PopLook

2. Milktee

Ni takde artis duk promote2 la, tapi aku pun lupa macam mana leh start terjebak dgn dorang ni. Milktee = Teh susu. Rasanya maksud dia mix and match. Suka outfit sini sebab outfit Milktee lain dari butik2 lain jual. Seriously, gi tengok sendiri.

Koleksi dari Milktee

Tapi they update their new arrival pun sikit2 je, not as often and massive update as The PopLook but the apparel selection are so my taste.

3. AzoriaS

Ni nak promote je sebab aku suka je masuk website dorang ni tapi tak pernah beli. Baju dia cantik2, di mata aku la. Basically, Azorias carries the philosophy of bringing in quality stylish workwear and chic play attire, catering to every aspect of your stylish lifestyle (I stole this from their brand philosophy! *dasar pemalas*)

I always browse over Azorias website but can't decide which to pick. Banyak lawa2. Maybe sebab bagi aku harga dia mahal sikit for an online-boutique. I dont know maybe it's just me, tu my perception la kalau baju beli kat kedai mahal takpe, kalau beli online baju jangan mahal2 sangat. 

Mahal tu satu but the reason behind, I just want them all. Dasat pentamak. But a poor-hot-momma (hahah gedik!) like me just don't have the opportunity to dress chicky; read: tak pandai sangat berfesyen2 ni.

Ok actually ada lagi tapi takde la beli berulang kali macam kedai no. 1 and no. 2 ni.

Kesimpulannya internet mempunyai banyak kedai2 untuk dishoppingkan di seluruh dunia. Tak payah la penat2 gi kedai kalau pemalas tapi gila shopping. Happy shopping!

4 comments:

Mumyshane Qeisha said...

yg penting happy shopping kan adia.
win suka shopping on9 baju kurung moden yg readymade tu.jauh lbh murah & cantek.if dress, lebih suka beli kat shopping complex je.hehe..kalau saiz bdn slim mcm adia mmg senang nak on9 shopping.

gee ryder said...

banyak gak u shopping baju online.
i jarang sebab pernah terkena material tak seperti yg diharapkan.
tapi i suka tgk style poplook tu, cuma tak sempat nak oder jer lagi haha

~ana~ said...

wow...x menahan tgk koleksi baju u dr the pop look tu...:)

mamashikin said...

wah..sy pun shoping kat pooplook..so far takde return lagi..klu baju tu agak besar, sy bg kat mak..hahaha..
blogshop yg lain2 tu tak lagi ...coming soon akan shopim...hee