Tuesday, September 29, 2009

Raya 2009

Assalamuaikum :)

How was your Raya? Semoga semuanya baik hendaknya. Travel safe ok, takut bila tengok Ops Sikap tahun ni, kes kematian dan kemalangan meningkat kan? More deaths from road accidents were recorded, bringing the death toll to 261 since Ops Sikap XX started 2 weeks ago. Kot la ada orang cuti panjang dan belum pulang ke ibu kota, utamakan keselamatan ok. Takut betul.

Pic credit to TheStar

Wah tetiba terasa nak bagi nasihat dan beri informasi. Baru la blog ni ala2 ilmiah gitu. Bukan apa u all, ni semua lepas tgh Buletin Utama la. Geleng kepala kami laki bini tengok kadar kemalangan. Asal raya je mesti byk kes kemalangan ni. Asal kemalangan je nak raya. Eh?

Back to raya topik raya.

As usual Raya has been normal for me, except for the food! Semua rumah yang kami kunjungi menyediakan juadah yang lazat2 belaka menyebabkan I terpaksa tarik nafas semasa bergambar. Hahahah.

Berikut adalah itinery tahun ni.

19.09.09 : Bertolak ke KB jam 11.00am. Reached KB 8.30pm.

20.09.09 & 21.09.09 : Beraya di KB

22.09.09 : Bertolak ke Alor Setar ikut jalan Machang-Jeli-Grik-Baling-Sg Petani-Alor Setar. Jalan adalah jam, kat Jeli Tok Pa buat open house. Kat Machang ada eksiden. Siap nak gaduh2 tu tarik2 kolar bagai. Kat Grik jalan dah clear. Sampai AS jam 6 ptg

23.09.09 : Raya2 rumah sedara mara and bertolak ke Bukit Merah. Overnite di Bukut Merah Laketown Resort. Terus hi-tea dan ber lake cruise.

24.09.09 : Bersuka ria di Bukit Merah (suka ke??) dan bertolak ke Ipoh. Beraya di rumah sedara di Chemor. Berpeleseran dan makan nasi kandar M.Salim and popia SS Ali di ipoh. Bermalam di Seri M'sia.

25.09.09 : Bertolak ke KL kul 10. Jalan tak jam u all. Best tul.

So amacam? Menarik tak? Penat tapi seronok sebab akhirnya dapat tahun ni kami sekeluarga balik ke Alor Setar. Wooo hoooo. Btw bersama2 ini disertakan pic untuk tatapan anak cucu. Oh takleh la letak pic banyak2. Simpan dalam album je la.

Raya di KB

Raya di Alor Setar

Maka dengan ini saya, Kate Moss (suka hati I la nak letak nama apa) will treasure whatever I could here dah gembira di hari raya.

Sekian :)

Saturday, September 19, 2009

Menjelang raya

Nak update secara random. I am not sure anyone will be reading this di saat2 sibuk buat persiapan ni, but I'm gonna be writting. So here goes:
  • Lepas ni kul 10 dah nak bertolak pulang ke kampung halaman :)
  • Raya dimana ye? Secara default setting nya 1st dan 2nd day beraya harus di kampung belah hubby :)
  • Kemudian tu pandai2 la.
Ni tak termasuk baju2 yang bergantungan dikereta ok. Macam nak bukak butik dah aku tengok.
  • Tahun ini raya akan ke kampung mama! di Alor Setar. Yihaaaa. Walaupun raya ke-3 baru bertolak, better than tak balik langsung kan?
  • Oh semua dah mood raya ye? Ai pun termasuk la tu, tu yang malas mengupdate tu.
  • Kuih raya seperti biasa hanya kuih tunjuk je.
  • Semalam ai buat puding zebra dan jus tembikai longan. Tu je la sumbangan untuk semalam. Lauk kurma ayam di masak tok dan mee bandung disediakan oleh mama.
  • Tahun ni tok ada buat kuih makmur, sedap hoccay. Next year aku nak jual kuih tu. Korang leh la order dari sekarang hehe. Guna tenaga nenek la plak, ai buat marketing je.
  • Went for buka puasa at Restoran Seri Melayu last week. Biasanya buka puasa disini adalah acara tahunan company, tapi since this year unemployed, maka kena la bayar sendri :P
  • I like the surau which was built like a old-skool kampung wakaf. Dah penah gi tapi baru bekesempatan buat review this year :)
  • Food selection was varied. Crowd pada hari tu suku darinya adalah pelik; people shoving and heaping their plates and table with food that they won’t even be able to finish. *geleng kepala* Membazir itu amalan syaiton.
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN :) BERHATI2 DI JALAN RAYA, HARGAILAH NYAWA ORANG TERSAYANG.

Monday, September 14, 2009

Menjala Ikan di belakang rumah

We have a fish pond behind the house (dan dan mengaku 'we' padahal jarang ambil tau hehe) that has bermacam2 jenis ikan; koi, patin dan lampan. Di suatu petang ni, my father planned to catch few of them to be given to his friends yg suka makan ikan ni. Biasa la bulan puasa bertukar2 juadah kan, kitorang ganas terus kasi ikan patin. Ko masak la ikut taste korang.

Mari lihat gambar terbaru sebelum meneruskan penceritaan. Motif mata dibirukan? Saje nak matching dgn baju.

So aku yang takde experience menjala apatah lagi memancing ni volunteer nak gi tangkap ikan sambil paksa2 hubby and heret abang sulung yang baru balik kerja time tu untuk beramai2 menangkap ikan. Tetiba terasa nak ambil bahagian walaupun sebelum ni kalau abah suh kasi makan ikan pun aku ngelat2 and last2 bibik yang kena buat.

Ku pikirkan senang nak tangkap. It's been thirty minutes and we can only seem the fishes seem impossibly fast. Chasing fish around a pond does only stress all fish involved, but alsothe penangkap ikan (sila rujuk wajah di gambar di atas) and lenghty periods of time spent.

Btw it's a 4' x 15' pond. The depth varies up to 4'. Takde la besar mana tapi kurang latihan menangkap ikan (padahal tak reti). Selalu untuk cuci kolam abah akan panggil orang untuk cuci. Susah ok nak alih2 ikan bagai. Ikan ada la 50 ekor kot. Kot la, aku main hentam je.

Tukang sorak; AR,my sis and Kaleela

Even if we can get to them, I feel like I may accidentally hurt them upon netting. My husband said the only way to ease the process is to cetekkan kolam. Ah takyah la. Jam pun dah kul 7:00. Nak berbuka dah time tu. Ngelat time.

Lagipun nak pilih lauk etc walaupun berbuka kat rumah je, jangan tatau kitorang biasa akan penuhkan pinggan jam 7.10 camtu. Sminit nak berbuka lauk dah siap2 gaul dah tinggal nak standby masuk dalam mulut je (tipu je tu sila jgn percaya). Kata berbuka puasa mesti disegerakan kan, kena ikut tu.

Tetiba datang idea nak bukak kolam sekangkang kera ni jadi port mancing la. Sejam charge RM30 cukup la. Ok tak?

Sunday, September 13, 2009

Iklan zaman 90-an

Anybody remember old tv commercials? Takde yg lama pasti takde yg baru kan. Sila appreciate walaupun lawak gak la.

Tengah takde kerja and takleh tidur lepas subuh, tetiba datang idea nak layan youtube. Actually nak letak byk lagi tapi tenet sangat sengal.

video
video
video

These are few of memorable commercials during the 90s. The commercials that really stood out for one reason or another. Enjoy!

Oh old raya commercials pun banyak. Sila la google ye. Pasti mengimbau kenangan silam. Happy weekend!

Friday, September 11, 2009

H1N1 experience

Lamanya tak update. Do you miss me? Hehehe. Sebelum anda panic let me just clarify that I did not get the virus (wah panic la sangat, feeling artis popular kekdahnya).

2 weeks ago (well dah basi cerita ni tapi since kemalasan mengupdate, terima je la cerita basi) one of our relative was diagnosed with H1N1 "swine flu" by KJMC doctor and was put on Tamiflu. She is managing just fine at present. 2-3 hari demam teruk, cough, sore throat, sengal2 badan, headache, chills and fatigue. Alhamdulillah lepas 4 hari keadaan bertambah baik dan sihat sepenuhnya selepas 1 minggu.

Tak sure dari mana dia mendapat virus tersebut. Mungkin ketika ke pasar atau tempat2 sesak lain? Semasa berjemaah solat terawih atau semasa pergi carrefour? Doctor kata, a patient is most contagious for 72 hours before any symptoms show, during which time the patient will continue on with life as usual, while unknowingly spreading the virus.

My advise, do wear face masks when going into crowded areas. Selalulah basuh tangan or bawa hand sanitizer kemana saja. Swine flu is really scary and I don't want my family getting infected by it.